Наставникът на Астана Станимир Стоилов бе категоричен пред Гонг, че в един момент той отново ще води любимия си Левски. На въпрос дали ако „сините” фенове си пожелаят той да бъде начело на Левски през 2016-та, новогодишното им пожелание може да се сбъдне, Мъри заяви: „Може, защо да не се сбъдне. Винаги съм казвал, че Левски е моят отбор. Единственото желание и единствените ми амбиции, които съм имал във футбола, са били да направя нещо значимо свързано с Левски!”

„Два или три пъти аз бях готов да се върна и да вкарам Левски там, където беше и там, където трябва да е. Но за жалост все имаше едно „но”, все нещо не се получаваше. Сега моментът е такъв, че на този етап аз не мога да мисля за завръщане в Левски – имам двугодишен договор с Астана и ще се старая да го изпълнявам по най-добрия начин. Но мисля, че рано или късно моят път ще мине през Левски. И то този път трябва да бъде следният – да върнем ЕВРО-Левски. А не да се занимаваме с дребни неща”, продължи Стоилов.

Според него в последните години тимът не върви по европът: „За жалост не съм гледал мачове и не мога да изкажа мнението си за играта на отбора. Най-важно е стилът и начинът на игра да се развива. В последните години се смениха много играчи, имаше прекалено много промени в клуба. Не смятам, че Левски се развива по европейски и това е факт. Щом в последните две години отборът не участва в Лига Европа, значи нещата не са такива каквито трябва. Надявам се сега спортно-техническото ръководство да върне Левски на пътя на победите и на европътя. Пожелавам им го от сърце!”

Стоилов отново бе категоричен, че вината за състоянието на футбола у нас не трябва да бъде търсена в президента на БФС: „Не смятам, че Борислав Михайлов е проблема на българския футбол и съм го казвал неведнъж. Аз мисля, че всички имаме вина за това състояние на футбола. И най-вече клубовете!”

„За жалост националният ни отбор не успя да се класира на трето място в своята квалификационна група. Затова всички ние трябва да запретнем ръкави и да се замислим как да подобрим състоянието му – и футболистите, и треньорите, и клубовете, и футболният съюз. Само с общи усилия българския футбол има шанса да се върне на пътя на успехите. С нападки и постоянни недоволства няма да стане. Ако всеки погледне в собствената си градинка и се опита да я окопае по най-добрия начин, мисля че има шанс българският футбол да се спаси и да тръгне напред. Ако тръгнем да гледаме само колко лош е другият, а не поглеждаме себе си, надали ще стигнем далеч”, добави по въпроса Мъри.

Специалистът не е убеден, че футболът ни е в упадък: „Не знам дали в българския футбол има упадък. Според мен има една равностойност. Не можем да говорим за голям срив, защото в две поредни години Лудогорец постигаше прекрасни резултати и в Шампионска лига, и в Лига Европа. Така че разградчани без конкуренция трудно можеха да се развиват. Да, тогава имаше силен Левски, силни Ботев, Локомотив Пловдив, Локомотив София, ЦСКА, Черно море... Една жестока конкуренция и затова може би Лудогорец бе по-силен. Надявам се отново да има такава конкуренция и да има силни български евроотбори”, заяви Станимир Стоилов.

Бившият наставник на Левски коментира с усмивка и загубата от ЦСКА в традиционния коледен турнир за ветерани „Царско село”: „Тежи ми много! Трагедия! Макар и в продълженията, макар и при ветераните... Винаги е добре когато има дербита Левски – ЦСКА, така че колкото по-бързо в българския футбол се върне „вечното дерби”, толкова по-добре!”

Специалистът, направил фурор с Астана в Шампионската лига, коментира и треньорската професия в България: „Институцията „треньор” в България е много подценявана и мисля, че трудно можем сами да се борим срещу това. Но с времето уважението и респекта към треньорската професия ще става все по-голям и по-голям. Смятам, че и ние треньорите трябва да воюваме за това нещо – да бъдем малко повече уважавани!”

„Да ви кажа честно, аз винаги съм вярвал и съм знаел, че треньорът е най-важната част в един клуб. И съм напълно убеден в това, което говоря. Той е човекът, който всекидневно работи с играчите. Той ги развива и той ги унищожава. Той създава един отбор, развива го, обгрижва го като майка. Без треньор един клуб много трудно може да се развива и да съществува дълго време. Не един и два са примерите, в които пробваш без треньор и следват негативни резултати. А и неслучайно топклубовете в света водят битки за най-титулуваните треньори и им плащат заплати дори по-големи от на футболистите. Ако трябва да се изразя по друг начин – една фабрика или предприятие без ръководител, не може да бъде фабрика или предприятие”, завърши Станимир Стоилов.