Литекс официално пожела преиграване на мача с Левски, който бе прекратен преди ден по скандален начин, след като Стойчо Стоилов нареди на отбора да напусне терена. Проверка на Нова Тв обаче сочи, че това няма как да се случи, а клубът подлежи на санкция изваждане от А група.

В наредбата на БФС ясно е записано, че когато футболната среща е започнала и след това е прекратена по вина на единия отбор, то той не може да обжалва никакви санкции. А тази, на която подлежи Литекс според нормативната уредба, е изваждане от „А” група.

Не така обаче изглеждат нещата според члена на Дисциплинарната комисия Георги Камишев. Пред БНТ той изрази мнение, че когато напускането на терена е по нареждане на ръководител, клубът и напусналите терена състезатели не се санкционират.

Въпросната алинея 5 към член 28 от Дисциплинарния правилник обаче губи смисъл, ако се тълкува по този самостоятелен начин – тя допълва алинея 1, която е общото правило. А според него, Литекс трябва да бъде изваден от първенството.

Напълно аналогичен е случаят от пролетта, когато тимът на Места Хаджидимово е изваден от Югозпадна „В” група, след като треньорът на тима призовава футболистите да напуснат терена и прекратява мача с Рилски спортист.

Същевременно Стойчо Стоилов отрече категорично, че вчерашното изваждане на тима по време на дербито с Левски е постановка за сливане между ловчанлии и ЦСКА.

Също така стана ясно, че жребият за полуфиналите за Купата на България, който трябваше бъде теглен във вторник, 15 декември, ще бъде отложен за неопределено време. Това означава, че мястото на Литекс в турнира също е под сериозна въпросителна.

ВИДЕО: Анализ на скандалните ситуации на Левски - Литекс

Гонзо: Дербито бе прекратено по престъпен начин

Стойчо Стоилов за реферите: Некадърни и корумпирани хора

Боримиров съзря сценарий: Изваждане на Литекс – сливане с ЦСКА

Стойчо Стоев: Не е нормално, спрях Минев да набие Асприля

Гаджев: И ние ли трябваше да излезем от терена в Ловеч?

Мъри Стоилов: Треньорът на Литекс не решаваше на "Герена"

Стоилов: Аз нося отговорността, Гриша Ганчев си има отбор

Петрович: Исках мачът да се играе, много ми е тъжно сега

Люпко Петрович: По-добре да не стоя тук, няма смисъл

Президентът на Литекс: Това съдийство беше гавра с нас

БФС за драмите на "Герена": Отговорните ще бъдат наказани


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS