Лудогорец стигна до поредния си успех и се приближава още повече до титлата. Новата жертва на разградчани беше коравият Черно море, но този успех не дойде никак лесно.

Шампионите надделяха с 2:1 у дома, но определено гостите не заслужаваха загубата. Вандерсон откри за домакините, но Георги Илиев изравни. Преди това чиста дузпа беше спестена за варненци, а в 70-та минута такава беше отсъдена срещу тях, която Клаудиу Кешеру реализира.

"Моряците" дълго, дълго оспорваха решението на рефера да даде този наказателен удар 20 минути преди края, защото според тях нямаше фаул на Пламен Николов срещу Вандерсон. Колкото и дискусии да имаше обаче реферът Владимир Вълков не промени мнението си, а това се оказа точката, която преобърна всичко и донесе победата на лидера.

Мачът започна с очаквано превъзходство на домакините. Те атакуваха, като най-активен в търсенето на гола беше Клаудиу Кешеру. Румънецът обаче на два пъти в самото начало не можа да се разпише от изгодни ситуации и стреля в аут.

Гостите си личеше, че ще разчитат на контри и ще дебнат за грешки на противника. И една такава се случи в 8-та минута, когато младият Венци Керчев за малко да подаде на откъсващия се сам срещу вратаря Матиа Курьор, но след спринт овладя топката.

Така се стигна до 9-та минута, когато домакините откриха резултата. Тогава страхотна бразилска комбинация приключи с гол на Вандерсон. В тази ситуация Джонатан Кафу нахлу в наказателното поле и върна към Лукас Саша, който отклони към връхлитащия Вандерсон. Той пусна топката между двама защитници и с хладнокръвен изстрел преодоля Георги Китанов за 1:0.

Това попадение успокои още повече домакините и те притъпиха натиска си. Марселиньо и Кешеру обаче бяха много активни и търсеха да затруднят противниковата защита, но без успех. Гостите постепенно си връщаха увереността и гледаха по-смело напред.

При една тяхна атака в 18-та минута се стигна и до най-спорното положение в мача. Тогава Бакари стреля от границата на наказателното поле и топката се отклони в ръката на Венци Керчев. Реферът обаче прецени, че няма достатъчно основания за най-тежкото нарушение, въпреки протестите на варненци.

Веднага след тоа Клаудиу Кешеру можеше да удвои и на практика да убие интригата, но ударът му от близка дистанция не намери целта. Той не спираше да обстрелва Китанов в търсене на попадението, но нямаше късмет, а и ударите му не бяха качествени.

Постепенно прекаленото спокойствие взе да се отразява лошо на домакините и те сгрешиха фатално в 31-та минута. Тогава Владо Стоянов пусна към Витиня пред наказателното поле и португалецът лековато подари топката на Георги Илиев. 35-годишният ветеран нямаше нужда от втора покана и със светкавичен удар прати топката в горния десен ъгъл за 1:1.

До почивката разградчани продължиха да държат повече топката и да са по-активни, но този път не успяха да преодолеят Китанов. Кешеру редуваше пропуск след пропуск, а в края на частта дойде и времето на Марселиньо да се нареди до румънеца в невъзможността да вкара. Той изпусна два страхотни шанса точно преди почивката и в крайна сметка тя дойде при равен резултат.

Интересно, но втората част започна с хубави атаки на гостите. Те имаха цели три възможности да поведат в първите минути след почивката, но Георги Илиев и Бакари на два пъти не бяха точни от страхотни позиции.

Особено в 51-та минута нападателят беше изведен от Матиа Курьор зад защитата и беше очи в очи с Владо Стоянов, но ударът му беше много слаб и националният страж на България без проблем улови.

Разградчани продължиха да атакуват повече, но без особено свежи идеи в тези моменти от двубоя. "Моряците" пък дебнеха шансовете си на контраатака и при поредната от тях Педро Еуженио в 57-та минута не можа да се възползва от шанса си и стреля в тялото на вратаря.

И вместо да се приберат да пазят равенството, варненци продължиха да търсят втори гол. И бяха много близо до него. Първо в 65-та минута Матиа Курьор не можа да засече топката от 2 метра в почти опразнената врата и тя беше избита в корнер. От него Георги Илиев центрира перфектно, но ударът на Траян Траянов мина на 2-3 сантиметра над горната греда.

Домакините атакуваха, но без особена идея. Защитата на гостите беше безпогрешна, а това все повече изнервяше звездата в атака Кешеру. Просто по нищо не си личеше как тя ще бъде преодоляна и сякаш от нищото дойде 69-та минута.

Тогава Кешеру изведе Вандерсон добре зад защитата, той беше пресрещнат от Пламен Николов, който се хвърли на шпагат. Защитникът не игра с топката, а бразилецът се строполи на земята. Реферът прецени, че това е дузпа.

Последваха поне три минути дискусии и оспорвания на решенията на рефера, но той беше непреклонен. Зад топката застана Кешеру и с изпълнение в стил "Паненка" я оплете в мрежата за 2:1. А протестите продължиха и след това, но от тях нямаше смисъл.

След това гостите се обезвериха и от хубавите им контри не остана и помен. Единствените възможности идваха само след центрирания на Георги Илиев от статични положения, но и там нямаше кой да отправи завършващ изстрел.

Домакините се успокоиха и до края гледаха артистично да се разпишат за трети път, но Джонатан Кафу и особено Натанаел в 85-та минута не можаха да се разпишат. Постепенно обаче гостите започнаха пак да показват зъби.

Те имаха много чисто положение, открило се пред Симеон Райков, но той стреля в аут от наказателното поле. В 88-та минута Бекир Расим беше изпуснат в пеналтерията, но не можа да уцели топката и тя отиде назад, вместо към вратата.

В крайна сметка този натиск не се увенча с попадение и Лудогорец се поздрави с успеха, който е девети пореден за тима. Черно море пък продължава серията си без победа, която датира още от миналата година и продължава да се свлича в класирането.