Славия няма да помни с добри 103-ия си рожден ден. "Белите" паднаха с 1:3 на гости на Локомотив Пловдив навръх празника си и позволиха на Левски да се откъсне с много на второто място. 

За пореден път голямата звезда беше Мартин Камбуров. 35-годишният ветеран вкара два гола и асистира за един при победата, а единственото попадение за гостите беше от дузпа на Ивайло Димитров. 

Но нападателят на пловдивчани беше над всички и с тези попадения се изравни на върха на голмлайсторската ранглиста на А група с Клаудиу Кешеру, като двамата са с по 12 гола. Той вече има общо 167 в родния елит и това му отрежда еднолично петата позиция във вечното подреждане при най-добрите реализатори на А група. 

Двата тима направиха много слаба първа част, в която положенията бяха доста малко. А началото на двубоя не предвещаваше това, напротив. Домакините се хвърлиха бясно напред и можеха да поведат още в 3-та минута. 

Тогава след продължителна атака Дани Кики получи топката в наказателното поле и отправи мощен удар, но Георги Петков беше на мястото си и улови. "Железничарите" обаче продължиха да атакуват свирепо. 

В следващата атака "черно-белите" имаха претенции и за дузпа. Тогава след центриране от фланга Стефан Велков плонжира нелепо и падна върху топката. Останаха съмнения, че е играл с ръка при тази ситуация, но реферът прецени, че няма достатъчно основания да посочи бялата точка. 

Така и тази опасност се размина, а след нея мачът навлезе в русло, което уби доста драстично темпото. За това спомогнаха и тежките атмосферни условия в Пловдив, което превърна мача в една здрава битка. 

Много активен за домакините беше Дани Кики, който непрекъснато опитваше да стреля от дистанция и да прави пробиви. Но всичко това не се увенчаваше с успех, защото защитата на Славия действаше много компактно и умело. 

В същото време, "белите" рядко атакуваха и когато го правеха, разчитаха само на контри. При една от тях четирима играчи на столичани се озоваха сами срещу един защитник на противника. Тогава Георги Йомов овладя топката, но прекалено слабо и Крум Стоянов изби. 

Така до почивката всички събития се пренесоха в центъра, а ударите постепенно спряха към двете врати. Защитите рано спираха всички напъни и опити за атака и затова логично първата част приключи без отбелязан гол. 

Началото на втората част не се различаваше много. Локо тръгна по-смело напред, но освен до няколко корнера и преки свободни удари, нямаше нищо интересно пред вратата на Георги Петков. Славистите пак разчитаха на контри, но не се стигна до абсолютно опасно, освен няколко центрирания, които не затрудниха защитата на домакините. 

Но развръзката предстоеше. В 53-та минута домакините треснаха греда чрез Камбуров, а при добавката Иван Иванов не можа да преодолее стража на Славия. Но това беше ясен намек какво предстои. 

В следващата атака "железничарите" вече водеха. Тогава Петков изби удар на Иванов, но топката стигна право на крака на Камбуров и ветеранът не прощава от такива позиции - 1:0 с 11-ия му гол за сезона и 166-ия в А група в кариерата. 

Този развой вдигна значително оборотите в цялата среща и домакините налитаха все по-опасно. И в 63-та минута резултатът вече беше 2:0. Тогава големият грешник беше в бяло. Стефан Велков изчисти една топка на крака на Мартин Камбуров, той сви към непокрития Пауло Серджо и той с премерен удар в долния десен ъгъл направи преднината на тима си два гола. 

Последва доста по-открита игра от гостите от столицата, които вече нямаше какво да губят. Техните изстрели обаче постоянно летяха извън вратата. А когато намираха очертанията ѝ, Ясин ел Харуби беше на мястото си. 

Но усилията на "белите" дадоха резултат. При една контра в 80-та минута Иван Иванов препъна Дуде Ндонгала в наказателното поле и направи дузпа. Бившият национал не протестира и си призна провинението, а от 11-те метра Ивайло Димитров беше точен и намали. 

Радостта на рождениците обаче не трая дълго. Бирсент Карагарен се появи като смяна и с първото си докосване изведе Мартин Камбуров на стрелкова позиция в наказателното поле в 85-та минута. Ветеранът пак беше безпощаден и направи 3:1 с 12-ия си гол за сезона. Така той се изравни на върха на ранглистата при топреализаторите с Клаудиу Кешеру. 

До края повече интересни моменти нямаше и двата тима се оттеглиха при този резултат. Така Локомотив излезе на петата позиция, изпреварвайки градския си съперник Ботев и разполага с 31 точки. С осем повече на третото място е Славия, но е вече далеч, далеч зад Левски и остава да се бори с Берое за бронза, който дава квота за Европа.