Отборът на Литекс по категоричен начин надигра Славия в първия мач от 15-ия кръг на А група. След нулевото реми в първия мач помежду им, този път „оранжевите“ на свой терен бяха безупречни срещу тима на Иван Колев и го разгромиха с 4:0. Четирима различни голмайстори оцветиха срещата, но над всички беше Бьорн Маарс Йонсен, който освен гола даде и 2 асистенции.

Столичани дойдоха в града на люляците след две хубави победи над Берое и Ботев Пловдив, но серията им нямаше как да продължи предвид бледите им изяви на терена. "Оранжевите" от своя страна прекъснаха поредицата си от два мача без победа и с актив от 27 точки си гарантира, че остава втори в подреждането. Въпреки загобута Славия не може да бъде поместен от петата позиция, понеже с 22 в актива си има 4 преднина пред Черно море.

Срещата едва ли можеше да започне по-добре за домакините – с най-бързия им гол дотук през кампанията. В 5-ата минута Кристиян Малинов потърси Бьорн Йонсен с високо подаване, а пред дъгата Стефан Велков изпусна нападателя и норвежецът овладя. Той веднага пусна по тревата вляво, за включилия се в дълбочина Диого Виана и португалецът се разписа за 1:0.

Славия като че още напипваше играта си в този мач, докато ловчанлии пропуснаха нова ввъзможност в 14-ата минута. Малинов центрира от ъглов удар отдясно, а Марио Кирев не можа да улови топката на първа греда. Страхил Попов стигна до нея и опита да стреля под остър ъгъл, което обрече изпълнението му на неуспех.

Три минути по-късно Данило Асприля направи малко шоу отдясно, където свали Крачунов на тервата със серия от финтове и нахлу в наказателното поле. Там той мина и покрай Диего, преди да се подхлъзне в момента, когато изритваше топката и тя излезе в аут.

В 24-ата домакините треснаха и рамката на вратата. Арсенио Нунеш се пребори за кълбото пред наказателното поле на Славия и моментално шутира с десния крак. Португалецът потърси горния десен ъгъл, а топката отскочи от напречната греда зад замръзналия пред голлинията Кирев.

По-добрата игра на Литекс се увенча с нов гол в 39-ата минута, като асистенцията отново бе на Бьорн Йонсен. Норвежецът се пребори със Стефан Велков за кълбото отдясно, после направи рязък финт и центрира прострелно. Виана се размина с подаването на първа греда, ала при далечната нищо не можеше да спре Малинов да порази опразнената врата – 2:0.

Още в следващата атака за „оранжевите“ халфът излезе сам срещу вратаря и стигна до наказателното поле, където опита да чукне вдясно за Асприля. Диего Фераресо обаче не се отказа и го догони тъкмо за да пресече подаването.

Втората част започна с няколко минути, в които Славия изглеждаше по-активния тим, но третото попадение за Литекс не закъсня. В 52-ата минута Страхил Попов се включи отдясно и с къс пас намери Виана до себе си. Португалецът се обърна и центрира остро, а Мартин Дечев в опита си да изчисти изби топката в тялото на Йонсен. Рикошетът доведе до странна парабола, която прати топката в мрежата – 3:0.

В 58-ата ловчанлии имаха още един шанс да поразят целта, като този път от обещаваща позиция Малинов шутира по тревата и право в ръцете на вратаря.

Предвид решения мач Лауренциу Регенкампф в разстояние на няколко минути направи и трите си смени, за да даде шанс на Никола Колев, Кирил Десподов и Хенри Рохас да поиграят.

Именно Десподов се отчете с голям пропуск в 77-ата минута, когато в опита си да попречи на Страхил Попов да получи отдясно, Диего Фераресо поднесе топката за талантът от Кресна. Десподов беше сам на дузпата, но като че ли топката му дойде малко назад и шутът му беше обречен да отлети в аут.

Славия стигна до голова възможност едва в 80-ата минута, когато Карачанаков намери резервата Емил Стоев с гръб към вратата и пред точката на дузпата. Стоев се завъртя и пусна успоредно вляво за друг появил се на смяна – Петър Атанасов, който шутира фалцово към далечния горен ъгъл. Винисиус нямаше какво да стори, но на два метра пред голлинията Елтон изчисти с глава.

Седем минути преди края Десподов имаше още един шанс да се разпише. Страхил Попов надбяха Диего отдясно по атаката, за да получи в наказателното поле. Последва прецизен пас по тревата към нападателя, който шутира от 5-6 метра, преди Дечев да се хвърли на шпагат и да изчисти в ъглов удар.

В края все пак остана време и за Асприля да реализира 6-ия си гол в първенството. Колумбиецът се възползва от добро извеждащо подаване над защитата и неразбирателство между Велков и Кирев кой да го покрие. Това улесин крилото да мине покрай двамата и да се разпише на празна врата.