Битката за първото място в А група ще напълни трибуните на стадион "Георги Аспарухов" тази вечер, от 20.00 часа, когато Левски - лидер в класирането - ще приеме Лудогорец.

Актуалният шампион е на несвойствената позиция в подножието на върха, но "сините" няма лесно да изпуснат това така сладко първо място, особено пред своите фенове. Откакто лудогорци са в А група, са водили в подреждането в 81 кръга, докато сините – в 7.

Левски има 21 точки в актива си, една повече от Лудогорец.

Лудогорец спечели последното дерби между двата тима, на 1 август, с 2:0, но Левски победи в последните две срещи на "Герена" - веднъж за Купата, и веднъж за първенство.
Последният успех на Лудогорец в София бе на 11 май 2014-та, а преди това разградчани имаха още две победи на "Георги Аспарухов".

МАЧЪТ ЛЕВСКИ - ЛУДОГОРЕЦ СЛЕДЕТЕ С GONG.BG, ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО В GONG PLAY, ЕФИРА НА DIEMA SPORT 2 И СЛУШАЙТЕ ПО ДАРИК. 

Билети за сектор Б на стадиона отдавна няма, а ръководството на Левски отвори и сектор Г за привържениците си. Еуфорията от лидерската позиция, и емоциите от юбилейния мач с Дюгарден още тресат "синята" общност, което ще носи и футболистите на крилете си.

Лудогорец ще разчита най-вече на безкомпромисния Клаудиу Кешеру - голмайстора на А група, и силното си нападение.

Разградчани са най-резултатният тим от началото на сезона, но на "Герена" Левски не е допускал гол от юли месец насам.

За първи път, откакто е воден от Стойчо Стоев, Левски може да стигне до 5 поредни победи в първенството, предишната серия от 4 успеха бе прекъсната на „Герена” с 2:3 от Славия в 30-ия кръг на миналия шампионат. Най-дългата победна серия на сините в А група в последно време бе от 22-ия кръг на сезон 2012/13 г. до 30-ия кръг включително под ръководството на Николай Митов – 8 поредни срещи (плюс служебно 3:0 над Етър), която включваше и домакинско 1:0 над Лудогорец.

Синият клуб има отрицателен баланс в А група само срещу два тима – Лудогорец и отдавна несъществуващия Завод 12 Сф, но само срещу разградчани има повече загуби, отколкото победи на свой терен – 3 поражения срещу 2 успеха.

Аймен Белаид вкара срещу Литекс в миналия кръг първия си гол за сините в А група. Първото му попадение за Левски в официлен мач бе за купата – при 4:0 над Монтана на 3 декември 2014 г. Преди да дойде на «Герена», централният бранител се разписа и за предишния си клуб Локо Пд – срещу Черно море в шампионатен мач (1:0 на 11 ноември 2013 г.).

Лудогорец eдва за втори път, откакто играе в елита, ще влезе в дербито със сините от по-задни позиции от своя съперник. Прецедентът бе преди победата на разградчани с 2:1 на 18 ноември 2012 г., когато Левски имаше 31 точки, а Лудогорец – 29.

Пет от последните 8 гола на Лудогорец в първенството бяха дело на централния нападател Клаудиу Кешеру, с които румънецът излезе начело в листата на стрелците. Шампионите от Разград не допуснаха поражение в последните си 10 срещи за първенство – най-дългата серия на тим от А група, която продължава и в момента. Техният съперник Левски е непобеден в последните си 5 двубоя.