Бившият президент на Левски Томас Лафчис бе гост в предаването „А“ група Токшоу“ по Diema Sport с водещ Деян Веселинов.

„Абсолютно всичко е сбъркано в българския футбол. Не това е начинът да стимулираш и да налагаш млади футболисти, с това правило за футболист до 21 г. Не по този начин. Хората трябва да искат да го направят“, коментира Томас Лафчис.

„Ако кажа, че съм абсолютно спокоен за Левски, няма да е вярно, но има надежда. Смяната по категоричен начин ще доведе до промяна на финансовото състояние. Чуедно е защо се закъсня с намирането на спонсори. Направи се селекция в движения, изразходваха се немалко средства. Не смятам, че точно това искаха тези, които управляват спортно-технически Левски. Сега трябва да се фокусират и да направят нужните трансфери“, заяви Лафчис и продължи:

„Тримата собственици – познавам само Иво Тонев. На Георги Иванов имам първо доверие. Дали другите двама ще успеят да доведат Левски до мястото, до което се полага, е въпрос на възможности. Надявам се да успеят.“

„Левски е иначе отдавна затворена страница. Говоря като привърженик на „сините“. Мен ме вълнува кой стои зад този клуб. Може всички да са подставени лица, може никой да не е такъв. Повечето от привържениците ни пишат във форумите това не ги интересува, а е важно да имат финансовите възможности, за да може Левски да заеме мястото си като клуб“, сподели още Томас Лафчис.

По темата за спонсорите, Томас Лафчис заяви: „Много фирми преди отказаха на Левски, същото се случи и на ЦСКА. Поради каква причина сега са привлечени... За мен е по-важно, че са готови да го правят.“

„Това беше само началото. Със сигурност е доста положително, че Левски води в класирането. Стадионът е пълен, спонсори идват. Създава се поне илюзията, че Левски се е променил и, че върви към шампионската титла“, коментира още бившият президент на „сините“ и продължи:

„Има процеси, които е трудно да разгадаем в Лудогорец. С назначаването на нов треньор и привличане на нови футболисти. Поради финансови причини това е отборът с най-качествени футболисти. Има един огромен спад в играта. Взимат скъпи състзатели, докато в Левски – има четири-пет души на доста добро ниво. Това трябва да е целта пред спортно-техническото ръводство. Да привлекат още качествени футболисти, за да издържат на цикъла сряда-събота. Само отбори с дълга скамейка с качествени футболисти могат да успеят.“

„България в последните години не създава таланти. Това е най-чувствителното нво – влизането в мъжкия футбол. Има хвърлени футболисти, които изгарят. Постепенно трябва да влизат. Нямаме суперталанти на 16 години. На 21 години трябва да са обиграни и да могат да влязат в мжкия футбол“, заяви още Лафчис в първата част на интервюто си в предаването „А” група Токшоу”.