Септември и октовмри бяха едни от най-вълнуващите месеци на 2015-а година във футболен аспект, а в това може да се убедите и сами от обзора на Diema Sport.

Интересните моменти бяха доста. Треньорска смяна в закъсалия Пирин, смяна на собствеността в пловдивския Локомотив, новини около ЦСКА, проблеми в Ботев Пловдив, празненства в Левски и още много горещи емоции дадоха старт на футболната есен.

В средата на месеца новият благодетел на Локомотив Пловдив Христо Крушарски сподели идеите си за развитието на пловдивския тим, а малко след пристигането на Крушарски на Лаута, старши-треньорът Христо Колев подаде оставка, която не бе приета от ръководството и специалистът продължи да води клуба.

И ситуацията в пловдивския гранд се нормализираха. Всичко това съвпадна и с пристигането на опитния Емил Гъргоров, който си пожела Локомотив да се окаже сред участниците в европейските турнири.

Доста бурни събития имаше и в другия клуб от Пловдив - Ботев. След отпадането от турнира за купата на страната от втородивизионния Созопол, по настояване на старши треньора Ермин Шиляк четирима футболисти на „канарчетата” бяха отстранени от първия тим. Мариян Огнянов, Пламен Николов, Жоел Чибамба и капитанът Йордан Христов бяха пратени да тренират отделно от първия тим, а целият отбор бе глобен заради незадоволително представяне.

В същото време скандално напусналият Берое Жуниор Мапуку обяви трансфера си в египетския Уади Дегла.

Важен трансфер имаше и на стадион "Георги Аспарухов". Там се завърна Живко Миланов с договор до зимата, а резултатите на сините рязко се подобриха.

За Литекс предстояха два поредни тежки мача. В 10-ия кръг ловчанлии се изправиха срещу Лудогорец в битка за върха. Срещата в Разград завърши при резултат 1:1, но бе белязана от страхотни скандали.Сблъсъците между футболистите на терена се пренесоха и на трибуните където,Ангел Петричев потърси саморазправа със Трифон Попов и Стойчо Стоилов.

Седмица по-късно Литекс прие Левски у дома с амбицията да запази първото място в класирането. Заучените положения обаче бяха темата на разговора след мача.

В началото на месец октомври на стадион Българска армия се състоя общо събрание за бъдещето на ЦСКА, като официално поелият ангажимент да влезе в армейския клуб Гриша Ганчев се очакваше да сподели вижданията си и да говори за пръв път по темата за бъдещето на клуба от Борисовата градина.

„Пред ЦСКА има два варианта - вие изберете кой, или ново дружество, имам уверение, че няма да ни пречат да се върнем, където искаме като ще бъдем правоприемник на настоящия клуб с всички титли. Другият вариант е да вземем лиценз на отбор от А група“, заяви Ганчев пред над 4 хиляди души, заели място в Сектор А на стадион „Българска армия“.

Исканията за смяната на Неделчо Матушев бяха удовлетворени в Пирин, като една колоритна фигура се завърна в родния ни футбол - Наджи Шнесой. Косоварят показа, че умее да се справя е напечени ситуации и още в първия си мач, начело на "орлетата", съставът му показа различно лице.

А в края на месеца след 14-ия кръг лидер в класирането се оказа Левски с 4 точки аванс пред Лудогорец и Литекс, а Пирин бе на последната позиция с актив от 5 точки на 7 от предпоследния Монтана.

Още подробности и спомени от есента 2015-а година, вижте в обзора на Diema Sport.