Да бъдат отпуснати един милион лева от държавния бюджет за обновяването на стадион “Тича” във Варна реши на днешното си заседание Министерският съвет. 

Отпуснати бяха общо 3 млн. лева като останалите средства са за реконструкция на градските стадиони в Русе и Горна Оряховица. Това са трите стадиона в най-лошо състояние, на които играят отбори от новата “А” група. 

Областна администрация Варна и общините в Русе и Горна Оряховица, като собственици на съоръженията, кандидатстваха с проекти за отпускане на средства от бюджета на Министерството на спорта. И трите бази отговарят на изискванията на Наредба 2 на Министъра на младежта и спорта за финансово подпомагане на строителството и ремонта на спортни обекти и съоръжения.

Припомняме, че през миналата година завърши първият етап от обновяването на клубното съоръжение на Черно море, който включваше подмяна на седалки в сектора от страната на козирката и бе за сметка на клуба.

Вторият етап от ремонта ще започне веднага, след като държавата отпусне гласуваните средства. Той  ще е на стойност 1,2 млн. лева и включва ново осветление на стадиона (800 000 лв.) и подмяна на тревното покритие на терена на стойност 400 000 лв. 
Предвижда се и обновяване на трите входа на стадион “Тича” и нов пропускателен режим. Останалите необходими средства над държавната субсидия ще бъдат инвестирани от клуба.

Предстои и трети ремонтен етап, който ще включва изграждане на козирка, ремонт на трибуните, нови съблекални и сервизни помещения. За целта собствениците на Черно море ще кандидатстват с проект пред европейския фонд Джесика, който предоставя нисколихвени и дългосрочни кредити. Вчера тази възможност е била обсъдена на среща между Министъра на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министъра на Регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и собственика на клуба Марин Митев, заедно с изпълнителния директор на „Холдинг Варна“ АД Ивелина Шабан. 

Ще бъде използван модела за реконструкцията на стадион Верея в Стара Загора, който вече бе ремонтиран с пари от фонд Джесика.