Ботев Пловдив постигна трета поредна победа над Черно море през сезон 2015/2016 в А група. В мач от 25-ия кръг на родния шампионат момчетата на Николай Костов записаха категорична победа с 3:1 в Коматево, която носи и белега от сериозните съдийски грешки, които допуснаха реферът Георги Димитров и неговите помощници. Димитров определено даде дискисуионна дузпа за „канарчетата“, с която те си върнаха преднината в резултата, ала като цяло пловдивчани бяха по-солидният тим.

Лъчезар Балтанов отбеляза два гола за тях, а един прибави Милен Гамаков, докато Симеон Райков се разписа щастливо от фаул за „моряците“ след рикошет в стената. Загубата за тях означаваше, че Ботев ги задминава в класирането и излиза на 5-о място с 28 точки. Черно море остава 6-и с една по-малко в актива си.

Началните минути на срещата със сигурност не бяха на нивото, което демонстрираха „жълто-черните“ фенове по трибуните. Ботев се стараеше да държи повече топката, но по-запомнящото се в този етап от мача бяха две последователни грешни решения на съдиите. В 15-ата минута те позволиха на Наско Милев да стреля от 10-11 метра фронтално срещу вратата, макар нападателят да бе в очевидна засада след докосването на Грегъри Нелсън. За щастие на реферите Китанов улови топката. Почти веднага Черно море организира опасна контра отдясно по атаката си и Георги Илиев изведе Симеон Райков по чудесен начин в наказателното поле. Флагът на страничния съдия спря акцията, макар Йордан Христов на другия фланг да покриваше Райков поне с половин метър.

Настойчивата игра на домакините все пак се отплати и резултатът бе открит в 30-ата минута. Тогава Грегъри Нелсън задържа топката и изчака включването на Милен Гамаков отляво, след което го изведе в наказателното поле. Опорният халф без да се замисля шутира остро по диагонала и прати кълбото точно до левия стълб – 1:0.

Много бързо обаче – и с известна доза шанс – Черно море изравни. В 33-ата минута Орлин Старокин си заработи жълт картон за фаул на около 6-7 метра от границата на наказателното си поле. Райков не се посвени да стреля мощно с прав удар, а кълбото се отклони от гърба на Мариян Огнянов и тотално заблуди вратаря Виктор Голас, който бе тръгнал да покрива левия си ъгъл – 1:1.

Минутки по-късно „канарчетата“ трябваше да преглътнат още един неприятен сюрприз от съдбата – Мариян Огнянов пострада при единоборство и изгледжа му прилоша след получен удар по главата. На негово място влезе тоталният дебютант Радослав Апостолов.

Тъкмо обаче младокът се оказа едно от главните действащи лица след почивката, когато успя да спечели малко дискусионна дузпа в 61-ата минута. Тогава младежът опита да спечели една спорна топка в наказателното поле, а Борислав Стойчев влезе остро в краката му, но пък първо игра с топката. Съдията Георги Димитров прецени, че фаул има и показа жълт картон на бранитела. Дузпата не беше особена трудност за Лъчезар Балтанов, който прати Китанов в грешната посока и направи резултата 2:1.

Само пет минути след този гол, Балтанов окончателно се превърна в герой за „жълто-черните“, тъй като в 68-ата се разписа още веднъж. Защитниците на Черно море играха много колебливо и на два пъти не успяха да отнемат успешно топката пред дъгата си – първо от Наско Милев, а после и от Грегъри Нелсън. Кълбото се озова право на пътя на Балтанов, който го връхлетя с шут по посока долния десен ъгъл. Китанов плонжира и изглеждаше, че ще отрази, но топката мина през ръцете му и спря в мрежата – 3:1.

Този миг беше решителен за последвалите минути, в които Черно море тотално се предаде и атакуваше доста вяло. Ботев от своя страна също свали оборотите и това му попречи да развие по-успешно две-три никак нелоши атаки.

Въпреки това реферите отново успяха да предизвикат противоречия, след като пропуснаха откровена игра с ръка на Ощипко в собственото му наказателно поле. Бранителят се опита да овладее неточно центриране на Романов, като остави топката да мине над главата му. Кълбото обаче откровено се удари във вдигнатата ръка на Ощипко, но нито главният съдия, нито помощникът му край тъчлинията, който беше близо до ситуацията, реагираха по някакъв начин.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS