На стадион „Берое“ в Стара Загора бе валидирана марката „100 години Светът е Берое“. На церемонията присъстваха изпълнителният директор на Берое Илко Русев, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, заместник кмета на Стара Загора Красимира Чахова и художника Венцислав Йорданов, който е автор на проекта.

Пощенско-филателното издание се състои от една пощенска марка с номинална стойност 0,65 лв. в тираж 5 000 броя, четири пощенски марки в блок-лист в тираж 1500 броя и специален пощенски печат. Автор на проекта е художника Венцислав Йорданов. Автор на използваната снимка е Боян Георгиев. С марката бе създаден и специален валидиращ печат, който бе използван само днес. Печатът ще бъде в Стара Загора още два дни, след което ще влезе като експонат в Националния музей на транспорта и съобщенията.

Пощенско-филателното издание ще може да бъде закупувано от утре единствено в мрежата на „Български пощи“.

„Искам от мое име и това на целия клуб да благодаря на „Български пощи“ и техния главен изпълнителен директор за това, че промениха своя график за 2016 година и откликнаха на нашата молба и направиха всичко възможно да бъде създадена тази марка. С това, което те направиха, те помогнаха за популяризирането на този празник и футболен клуб Берое. Марката влиза и в историята на „Български пощи“ – каза Илко Русев преди валидирането.

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки сподели: „За мен е много приятно да съм сред вас и заедно с вас да празнуваме 100 годишнината на „Берое“. Българското марково издание добавя още една марка в колекцията на филателистите по темата „Спорт“ – „Футболни годишнини“, а именно 100-годишнината на такъв именит отбор като Берое. Други такива марки сме издавали за ЦСКА, Левски, Славия, Марек, Черно море. Пощенско-филателното издание, което валидираме днес е в тираж 5000 броя, като на пощенската марка е изобразен отбора, спечелил шампионата на България през 1986 година. Допълнително ще бъде издаден блок от четири марки в тираж от 1500 броя. Така, че общия тираж на марката ще бъде около 11000. Стойността е 0,65 лв. С тази марка след днешното валидиране могат да бъдат изпращани писма, може да бъде добавена в колекцията на филателистите. Тя става една филателна ценност от тук нататък. С нейното изчерпване в бъдеще ще става все по-ценна. Да се надяваме, че филателистите, събиращи спортни теми ще я добавят към своята колекция. Допълнително, което мога да кажа за Берое е че през 2010 и 2013 Берое е носител на Купата на България, 2013 за Суперкупата. Виждали сме именити наши футболисти да играят за Берое. Петър Жеков, Стойчо Младенов и Гошо Гинчев са част от историята на този велик отбор. Благодаря на г-н Русев за това, че успя да съхрани този отбор, защото си спомням в не много далечното минало имаше напрежения около отбора. Но в края на краищата „Берое“ е едно от имената в българския шампионат и се надяваме занапред също да бъде фактор в това състезание. Дай Боже някой след нас да валидира и 200-годишнината.“

„Благодаря на г-н Данешки, че е днес с нас, за да отбележим по още един значим начин тази 100-годишнина. Сред нас е и авторът на проекта – художникът Венцислав Йорданов. Благодарности и адмирации и за него за това, че е направил една прекрасна марка. Призовавам колекционерите да се сдобият по възможно най-бързия начин с тази марка, която да допълни техните колекции, защото съм сигурна, че сравнително бързо ще бъде изчерпана.“ – каза пък Красимира Чахова, заместник кмет на община Стара Загора и член на Съвета на Директорите на клуба.

Авторът на проекта, художникът Венцислав Йорданов сподели: „Благодаря за възможността да създам марка за такъв български отбор. Досега не бях работил за марка за футболен отбор. Въпреки краткия период, който имах, за да изработя марката, се запознах доста обстойно с успехите на отбора и бях доста впечатлен. Използвахме за марката беше снимков материал от 1986 година с шампионската купа. Същата купа претворих и в печата и се надявам да се хареса на всички любители на марките.“

След церемонията по валидирането Деян Дънешки обясни: „По традиция първата валидирана марка подаряваме на нашия домакин. Пожелавам успех на г-н Русев в предизвикателството на шампионата на България и на вас всички граждани на Стара Загора. Бъдете здрави и успех на изданието.“

Първата валидирана марка ще намери място в Музея на славата на Берое, който се намира на стадиона. Това е второ валидирана на пощенско-филателно издание в града за цялата история.