Лудогорец спря серията от 14 месеца без загуба на свой терен на Ботев Пловдив, и се наложи с 2:1 на терена в Коматево.

Шампионите от своя страна най-после биха, след равенствата в последните два кръга. След успеха, разградчани разминаха Ботев в класирането, и събраха 15 точки, само една зад лидера ЦСКА. "Канарчетата" останаха с 14 точки, преди срещите на Литекс и Берое от кръга.

Двубоят бе последна проверка за Лудогорец преди дебюта им в групите на Шампионската лига, следващия вторник в Ливърпул.

Символичен първи начален удар на мача изпълни 9-годишият Коста. Ботев сбъдна мечтата на детето, което през последната година е в тежка битка с рака.

В игра за Лудогорец се завърна героят на тима от Шампионската лига Козмин Моци, който получи почивка по време на паузата за националните отбори. Георги Дерменджиев пусна в игра силен състав, и почти не даде почивка на титулярите си, преди гостуването на Ливърпул.

Ботев почти нямаше отговор на атаките на Лудогорец, като Мариян Огнянов и Милен Гамаков заедно с Александър Колев се опитваха да творят интересните ситуации пред Владислав Стоянов.

През първото полувреме обаче Лудогорец показа, че е дошъл само за победата, и откри резултата бързо.

В седмата минута фантастично изпълнение на Дани Абало направи 1:0 за Лудогорец. Ударът му бе точно насочен, плътен, от границата на наказателното поле. Абало получи топката от Върджил Мисиджан, и успя да я насочи по най-добрия начин, между Стаховяк и дясната му греда.

В 35-та минута шокиращ пропуск направи Мисиджан, който бе намерен сам пред празната врата, но се движеше на много висока скорост, и не нацели добре топката, и я прати в дясната греда на опразнилия рамката си Стаховяк.

Много технично изпълнение на Мариян Огнянов от пряк свободен удар, фронтално срещу вратата, бе отразено от Владо Стоянов точно под гредата в 42-та минута.

Роман Безяк вкара първия си гол за сезона в А група в 52-та минута, за да направи 2:0. Центриране на Абало отдясно бе избито лошо от Радослав Терзиев, и топката падна точно в краката на Безяк. Нападателят от движение я намери, и от границата на наказателното поле стреля точно под плонжа на Стяховяк.

Ботев опита да натисне малко, но нямаше никакъв успех, въпреки смените в състава на Велислав Вуцов. Лудогорец също извърши някои промени, като на терена се появиха и бившите играчи на "канарчетата" Абел Анисе и Юнес Хамза.

Чак в 87-та минута Ботев получи правото да изпълни дузпа, след игра с ръка на Козмин Моци в наказателното поле.

Иван Цветков реализира от бялата точка, а търсенията на пловдивчани на изравнителен гол бяха твърде вяли, и не доведоха до нищо в добавените четири-пет минути от арбитъра Георги Йорданов.

БОТЕВ ПД – ЛУДОГОРЕЦ 1:2

0:1 Даниел Абало 7', 0:2 Роман Безяк 50`, 1:2 Иван Цветков-дузпа 88`