Председателят на Съдийската комисия Димо Момиров заяви, че ако на БФС им трябват послушници, то те да се разделят с него и да си назначат такива, съобщава БГНЕС.

"Аз на 18 юни ще се явя пред Изпълкома и ще дам подробни обяснения кой съдия, на кой отбор, колко мача е свирил. Георги Игнатов е свирил пет двубоя на Черно море, пет мача на Сливен и три срещи на Локомотив София, това е за целия сезон, а не само за пролетта. Ние обаче разчитаме само на определен брой съдии - 10 - 12, а не на цялата ранглиста. Така че е нормално един рефер да се срещне за цялата година пет или шест пъти с даден отбор. Ако разполагаме с 20 съдии, на които можем да разчитаме за всеки един мач, най-вече в дербитата, арбитрите ще се срещат по-рядко с отборите. Ние разчитаме на 12 съдии, които ги пращаме на важните двубой и отборите, които се борят за призово класиране", коментира шефът на Съдийската комисия.

Запитан дали се плаши, че Николай Гигов се е заканил да се разправя с него на 18-ти по време на Изпълнителният комитет на БФС, Момиров заяви, че не се притеснява да си тръгне и сега.

"Аз за разлика от други мой предшественици не се притеснявам да си тръгна и сега. Под този натиск, на който се опитват да подложат Съдийската комисия и реферите, аз не мога да се съглася, че ще работя. Или ще се изчистят нещата в футбола и съдийството и ще работим или по-добре да се разделяме и да си сложат послушници, които ще им вършат работа. Ще поставя и този въпрос пред Изпълкома на 18 юни. Аз бях сега на семинар във Виена и видях как работят хората навън и като институция колко е уважавано съдийството. Докато тука първият въпрос, който се задава след среща към футболни президенти и ръководители е за рефера на двубоя. Няма друга такава държава, в която съдийството да е тема номер едно във футбола. Никой не коментира уговорени мачове и слабата игра на отборите, коментира се съдийството. Не мога де се съглася, че в това първенство реферите толкова са повлияли на крайното класиране. Арбитрите като грешат ще бъдат наказвани, това е напълно нормално. Определено Игнатов е сбъркал ситуацията, като не е дал дузпа за Балдовалиев. Определено е дузпа с жълт картон за защитника на ЦСКА, но не е преценил добре ситуацията. Той обаче преди това имаше един тежък мач във "В" група, който ние не предвидихме, че може да бъде сложен. И мнението на цялата комисия е, че този сблъсък е повлиял на поведението на Игнатов на терена по време на двубоя между ЦСКА и Локомотив. И ние сбъркахме, че него сменихме след случая. Аз разговарях преди важното дерби с него, той ме увери, че случая във "В" група не му е повлиял, но явно не е така", коментира още Момиров.