Отдаването на стадион "Христо Ботев" под наем за 5 години на едноименния професионален футболен клуб вероятно ще отпадне от дневния ред на утрешната сесия на Общинския съвет. Окръжна прокуратура – Пловдив е започнала проверка за собствеността на спортния комплекс, която е предизвикана от депозирана вчера жалба на Министерството на отбраната /МО/.

МО има основание да претендира за собствеността върху стадиона, макар че за него има акт за общинска собственост, коментираха съветници от левицата. Съоръженията не са предадени на общината, тъй като за 7 години кметът не намери време да издаде заповед за приемателна комисия, обясни юристът на БСП Тодор Кръстев. Според него, в сегашния му вид предложението на кмета за отдаване на стадиона под наем на ПФК “Ботев 1912 - Пловдив” АД е незaконосъобразно и е опит за замазване очите на феновете.


Пред съветниците от левицата президентът Димитър Христолов е признал, че след 5 години под наем има намерение да поиска стадиона на концесия без конкурс. БСП ще постави условие Христолов да наеме само терена, трибуните и съблекалните, а останалите зали да продължат да се ползват от 14-те клуба, които развиват други спортове на същата база. В проекторешението е записано, че ФК “Ботев” се задължава да осигури достъп на останалите клубове до залите, в които тренират, контрира Александър Николов от ОДС. В БСП обаче смятат , че това задължение за осигуряване на достъп може да се заобикаля и интересите на останалите спортове не са убедително защитени.