След три изиграни контроли по време на първия подготвителен лагер в Дубай наставникът на Литекс Миодраг Йешич направи своята равносметка за свършеното до момента. „Оранжевите” записаха две равенства – 1:1 със сирийския Ал Карама и 0:0 с австрийския шампион Ред Бул Залцбург. В третия си спаринг дотук ловчанлии паднаха с 0:2 от първенеца на Русия Зенит Санкт Петербург. След сблъсъка с „братушките” сръбският специалист даде интервю за официалния сайт на Литекс. В него той говори за подготовката на оранжевите, предстоящите мачове в първенството и турнира за Купата на България, както и селекцията.

- Каква е оценката ви за работата на футболистите в Дубай, както и представянето им в контролите до момента?

- Момчетата работят добре, но допускаме още редица грешки, които трябва да изчистим до началото на първенството. Просто нямаше как да се представим на супер ниво тук, в Дубай, след като идваме от страна със съвсем друг климат. В България тренирахме при минусови температури, в Дубай е плюс 23 градуса. Аклиматизацията не може да стане за един ден. За контролите мога да кажа, че от мач на мач играем все по-добре. Най-силно се представихме срещу Зенит, но загубихме. Просто ни наказаха. Знаете, че който не вкарва, му вкарват. Това е закон във футбола.

- Каква е оценката ви конкретно за мача със Зенит?

- Честно казано – допуснахме доста грешки, но надиграхме шампиона на Русия. И не само ги надиграхме, но и ги надбягахме. Много повече възможности за гол имахме от тях, но не успяхме да ги реализираме за съжаление. Десет пъти изкачахме зад гърба на защитата на Зенит, но не успяхме нито веднъж да отбележим. Те веднъж изкочиха и вкараха гол. Ето затова ме е яд малко. Очевидно въпросът опира до качествата на футболистите. Не ме притеснява загубата като такава. Притеснява ме начинът, по който загубихме този мач със Зенит. Първият им гол падна след наша грешка. Аз съм човек, който не обича да губи дори контроли. Но в крайна сметка видях и някои хубави неща в нашата игра. Ще работим да ги направим още по-хубави.

- Имате ли забележки към някои футболисти?

- Каквото съм имал като забележки, казал съм го на футболистите. Имаме още да работим, както ви споменах в началото. Предстои контрола с Есперанс, в която, надявам се, ще видя нещата, както искам. Има друго сигурно нещо – съставът за втория лагер в Анталия няма да бъде същия. Отбелязвам си всичко за играчите. Какво правят на тренировка, как играят мачовете, каква е дисциплината им и т.н. Отборът ще бъде изграден само от най-заслужилите.

- Като гледате отбора сега и знаете, че през март ви предстоят два мача с Левски и един с ЦСКА спокоен ли сте?

- Казах го още при първото си интервю като треньор на Литекс. Не ме притеснява противниковият отбор, притеснява ме моят отбор. Няма значение срещу кого играем. Важно е как.

- Вярвате ли, че още този сезон можете да спечелите купата на България?

- Дълбоко вярвам в това. Ако не вярвах, нямаше да работя в Литекс. Но спечелването на купата няма да е лесно. Лесно е сага да говорим, да обещаваме. Трудно е да го постигнем на практика. Но аз вярвам, че ще стане.

- С привличането на тримата нови нападатели селекцията приключва ли или да очакваме още играчи?

- От тримата нови нападатели двама работят наравно с останалите, единият още не е взел участие в сериозна тренировка с топка. Имам предвид Ду Бала. Той е добър футболист, но започна подготовката с контузия и още не мога да го използвам. Иначе ще направим отбор с футболистите, които имаме. Ще трябва да изберем най-добро. Футболистите, които привлякохме сега, са следени от наши хора. Нито един от тези футболисти обаче не е доведен от Йешич.

- Има ли играчи, за които вие държите да бъдат привлечени?

- На този етап трудно. Не сме Челси, за да посочим само някого с пръст и той да е в отбора. Трябва да се съобразяваме с политиката на клуба. Не се оплаквам. Ще направим отбор от това, което имаме. Ще проведа на практика нещо като вътрешна селекция.