Минимум 700 хиляди евро трябва да бъде заплатата на чуждестранен специалист, за да се съгласи да бъде национален селекционер на България по футбол, смята президентът на БФС Борислав Михайлов. Повечето от треньорите обаче не приемали много радушно идеята да работят в България, като проблемът изобщо не бил финансов.

„Изобщо не стигаме до разговор за пари, само като чуят, че трябва да работят у нас и не са особено доволни. Не съм казвал никъде, че искам държавата да плаща заплатата на националния треньор. Просто така е в Грузия", уточни Михайлов.

И за сравнение, той посочи, че заплатата на Клаус Топмьолер в Грузия е 1,2 милиона евро на година, на Хавиер Клементе в Сърбия - 900 хиляди евро, а на Гуус Хидинк в Русия - 2 милиона евро.

"Но какви са ни възможностите в момента точно не може да се каже. Първо трябва да разговарям със спонсорите, а и да видим какво име ще привлечем", конкретизира шефът на футболната централа. "Но сме мислили и като вариант треньор от балканска страна. е разговаряме тепърва и с Красимир Балъков, и с Димитър Пенев, а също така и със Славолюб Муслин, който е познато име у нас. Нямаме краен срок за избора на треньор, колкото по-рано, толкова по-добре".

"Имаме сериозен брой на треньори в България, но качеството не е такова, каквото трябва. Школата при професор Шишков не работеше както трябва, а сега макар и за кратко време, се видя подобрение. Ние ще изпращаме на стаж в чужбина млади и перспективни треньори. Защото има криза не само за мъжкия национален отбор, а и за младежките формации, каза още Борислав Михайлов.

Три клуба ще създадат свои дублиращи отбори и ще бъдат включени във втора дивизия. Това са Левски, ЦСКА и Литекс, които попадат в Западната Б група. Срокът за заявки бил до 10-и май, а Западната Б група ще бъде с повече отбори от Източната при това положение. Вторите състави на тези три клуба няма да имат право на промоция, но ще могат да изпадат. Картоните, които получават, ще важат и за първия отбор, ако бъдат повикани санкционираните играчи там.

Информация на БТА.