Мениджърът Яни Димитров разкри пред руското издание sportsdaily.ru, че паспортът на нигерийския футболист на Левски Ричард Еромоигбе е бил фалшифициран при заминаването от родната му страна, преди да бъде трансфериран в България. Според агента, който дава обширно интервю и разкрива любопитни подробности от работата си, датата на раждане в паспорта на Ричард се различава от тази, която е вписана в свидетелството му за раждане. Димитров сподели още, че това е една от причините, поради която Левски не може да го продаде, въпреки че има предложения за него от клубове в Англия.

Агентът разказва, как според него трябва да се подхожда с играчите от Африка, като дава пример с трансфера на Ричард Еромоигбе и Омониго Темиле, който също се подвизаваше по българските терени.

„Можете да се подсилите с африканци по два начина: или да платите голяма сума за готов играч за Европа, или да дадете по-малко пари за нешлифован елмаз, който след това ще трябва да се обработи. За това обаче в отбора трябва да има специален треньор, който да се занимава с футболиста и да го доизгради на ниво като това на Ето’о, Дрогба и т.н. Най-добрата и правилна формула за топкубовете е да имат възможност да адаптират африканските футболисти в друг тим. Например, в Белгия, Швеция, даже в Беларус или Молдова. Или в Израел, който отдавна успешно работи с такива играчи. И там те могат да вникнат в европейския футбол, като се започне от физическата подготовка и тактиката, за да се завърши с начина на живот”, сподели Яни Димитров.

„Те играят романтичен, емоционален футбол в Африка, напълни лишен от тактическа мисъл. Това е и причината да губят. Погледнете националните отбори, които отпаднаха от групите – имаха добри играчи – елмази, от които могат да се извлекат отлични диамант.”

„Тези експерименти започнах да провеждам в България. Тогава собственик на Левски беше Майкъл Чорни. Той се убеди, че Африка е перспективен пазар и има смисъл да се прави това точно в Израел. Т.е. да се вземат 4-5 футболисти до 16 години от Нигерия, изпраща ги не в Левски, а в друг отбор, където играчите да се развиват под ръководството на конкретни треньори. От тези четирима - двама станаха класни футболисти. Един от тях сигурно помните – Омониго Темиле, който заради лош мениджър провали кариерата си. Той игра в Криля Советов, а след моето заминаване от Самара, той подписа договор с агент, който му движеше делата неправилно.”

„Вторият футболист е Ричард Еромоигбе, който сега има предложения от Англия, като за него са готови да платят 3 милиона паунда, но той не може да отиде там заради проблеми с документите и продължава да носи фланелката на Левски. Още навремето в Нигерия фалшифицираха паспорта му, скриха две години – нещо обичайно за африканския футбол. А свидетелството му за раждане остана същото, т.е. датата му на раждане се отличава от тази в паспорта му. Сега му изготвят българско гражданство, за да може да отиде в Англия без работна виза. Ще се повторя – това е проблем с документите”, заяви Яни Димитров.

„Има много проблеми с африканските футболисти, но ако ги разучиш добре, ще се научиш да ги преодоляваш, защото това е най-перспективният пазар в света, откъдето можете да си купите потенциален Дрогба за 100 хиляди долара, а след това да спечелите милиони.”

На въпрос, дали Яни Димитров е видял играчи, които са му хванали окото по време на турнира за Купата на Африканските нации, мениджърът отговори: „Ще прегледам внимателно мачовете на запис. Много ми харесаха няколко футболисти от Гвинея, които все още не играят в Европа.”