Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Левски победи ЦСКА с 2:0 във вечното дерби и тонове мастило заляха медиите. Нормално, това са двата ни най-популярни отбори. И тъй като вече пети ден мачът се проследява, коментира и анализира от най-разнообразни ракурси, ние ще се ограничим в разбора на близкото минало и ще се опитаме да прозрем близкото бъдеще. Но това, разбира се, се прави на фона на традициите и опита от вече преживяни събития.

А една от тенденциите е Левски да доминира в преките сблъсъци с вечния съперник. Да, ЦСКА е с повече титли. Да, "армейците" имат повече евроуспехи.

"Сините" са по-добри, когато прекият дразнител е в червено 49:39 победи в полза на Левски за първенството, без да отчитаме равенствата. 19:9 успеха пак за Левски в двубоите за купите. И още няколко в повече за "сините" от други по-маловажни срещи.
И още нещо. Неведнъж е ставало дума, че в дербито не е важно кой е в по-добра форма и кой на кое място е в класирането, за да предвидим победителя. Но това е дваж по-вярно, когато Левски се води на книга по-слабия тим. Много са случаите, когато "сините" печелят от позицията на аутсайдери. Още от едно време, когато се говореше не без основание, че евромачът за Левски е именно срещу ЦСКА. Тогава тимът от "Герена" излизаше дяволски нахъсан срещу фаворита. Култовата победа за "сините" със 7:2 е именно в подобна ситуация. Същевременно най-голямата в историята на съперничеството 7:1 е постигната, когато левскарите имат явно превъзходство в класата и малко преди нея подготвят почвата с успехи 3:0 и 4:1. Тоест в случаите, когато Левски е по-силен, той обикновено печели. Разбира се, примери има и в обратната посока, но те са по-малко. Така че през призмата на традициите и статистиката няма нищо нелогично в съботната победа на "слабия" тим.

Така че шампионатът ни се очертава завързан и неизвестен както никога. Цели три нива в класирането ще ни държат под пара до самия край, надяваме се. Може качеството на футбола да не е кой знае какво, но интригата си я бива. Чак се размечтавам за финал по немски на първенството. В Бундеслигата шест отбора са вместени в 5 точки в битката за титлата 3 кръга преди края. Колко вълнуващо, нали? Или за финал за купата по френски, където градчето с 8000 жители Гингам с отбор от втора дивизия печели трофея. Или за претъпкан стадион, готов да разлее шампанското в чест на крайната победа, и изравнителен гол в 92-рата минута във вратата на готовия да празнува след миг. Сещате се, Барса - Виляреал 3:3.
Е, много се увлякох, но предпоставки за инфарктен край на сезона у нас има много. Точка в повече за ЦСКА пред Левски и три поредни минифинала срещу наостреното за Европа трио Черно море, Локо (Сф), Литекс. Което, да не забравяме, също се е разположило на точка един след друг.

Правиш грешчица и гориш

А да не би Левски да е сигурен, че ще вземе всичко до края? Къде забравяте способната на всичко Славия? "Сините" ще гостуват и на "Овча купел", и на Пирин в последния кръг. Вярно, и "белите", и "орлетата", видимо няма за какво да играят по отношение на класирането, но има лостове, с които могат да бъдат раздвижени.
По темата "двама са малко, трима са много" вярно е само второто. Поне един измежду Черно море, Литекс и Локо (Сф) ще забрави за Европа за година. Има теоретичен шанс те дори да бъдат двама, ако Пирин победи Литекс на финала за купата. Тогава четвъртото и петото място в първенството ще се окажат безполезни. Но след изключително важната победа на Черно море над Сливен, дошла в последните секунди, тук също има тенденция. Варненци са с най-голям шанс да влязат в турнирите през третото място в първенството, а Литекс - през купата. Локо пък е най-близо до това да изгори, защото сега е длъжен да играе за трите точки и срещу ЦСКА на "Армията". При това независимо дали преди това "моряците" са хиксирали с "червените", или са загубили.
А в дъното си е все същата гъчканица, от която изпадна само Беласица. Съответно и от "А" група... Очаква ни прекрасен финал на първенството!