Ако си централен нападател на Левски и бележиш голове, задължително се превръщаш в звезда. Примерите са много, някои стават митични фигури, истински легенди, други просто изживяват своите седмици, най-много месеци слава. Излишно е да се дават примери, а такива определено не липсват.

Иван Цветков обаче трудно ще попадне в едната или другата група. Роденият в Благоевград нападател наистина заслужава да бъде наричан и голмайстор. Просто, защото умее да бележи. Въпреки това, откакто е в Левски, Ванката никога не е получил достатъчно ласкави думи по свой адрес. Гонзо по-скоро залагаше на дървения Арс, а Костов не обича чистия нападател в своята система на игра. Цветков тихо и кротко върши добра работа за Левски. Най-интересното е, че го прави и от сърце.

Още през лятото, когато премина на „Георги Аспарухов”, Иван Цветков изуми със своето изказване на първата си пресконференция, която остава и една от епизодичните му изяви пред медиите. На онзи брифинг, ветеранът благодари на ЦСКА, че са му отправили по-добра оферта от Левски, но се аргументира за своя избор. „Искам да играя пред публиката на Левски”. Човекът явно си има симпатии, а парите са на втори план. Странна работа за футболист, още повече в тези времена, което вдига допълнително акциите на Цветков, който предпочита да не парадира, да не се натрапва излишно, което не е типично за централен нападател на Левски. Синият таран трябва да е с голямо самочувствие, но всичко е въпрос и на характер.

Всъщност, Иван Цветков има абсолютното основание да бъде много по-наперен, ако погледнем кариерата му. Проби твърде млад в Холандия, където игра в първа и втора дивизия за различни клубове. В сметката си има над 100 гола, като за една бройка не стана шампион на Турция със Сиваспор.

Цветков може да не е от най-бързите и млади нападатели, но притежава необходимия майсторлък. Ветеранът показва и завиден дух, а и коефициент на полезно действие. Откакто Костов е наставник на „сините”, благоевградчанинът не спира да вади Левски от трудни ситуации. Той реши мачовете за Купата преди зимната пауза, вкара три пъти в последните две срещи. Вчера срещу Монтана заби два пъти с лекота, като на тренировка.

Може да е от по-възрастните играчи, на моменти да изглежда леко апатичен, но Цветков има най-важното качество за нападател на Левски - много е син, въпреки че не е пораснал на „Герена” и няма дълга история в клуба. Понеже явно не е по приказките, левскарското на Цветков му личи най-вече, когато прати топката в мрежата. За толкова тих и спокоен човек, бурната и емоционална радост е доста показателна. Иван се наслаждава на всяка минута в Левски, а това значи много.

Николай Костов може да е доволен, че има такива като него и Христо Йовов. Играчи от „старата школа”, които са особено ценни.