Обзорът ни стигна до месец май...ех, месец май...един от най-вълнуващите през годината за всички футболни фенове, а в година без голямо първенство през лятото, каквато беше и 2013-та, със сигурност месец май е "най-горещият". Причината е ясна - по това време на годината са финалите в големите европейски турнири, развръзката в шампионатите от топ 5 на Европа, както и последните кръгове в родната А група и финалът за Купата на България. А всички тези събития доведоха до доооста емоции, може би прекалено много за някои...

Месец май коронова новия европейски шампион - Байерн Мюнхен, който спечели немския финал насред Лондон и абсолютно заслужено се качи на футболния връх. Челси триумфира в Лига Европа, определиха се повечето местни шампиони, а видяхме и много оттегляния от футбола, сред които изпъкват тези на Стилиян Петров и Сър Алекс Фъргюсън.

В България месецът ще се запомни с кошмара, който преживяха в Левски, довел до шампионската титла на Лудогорец. Берое пък заби втория звучен шамар на "сините", след като ги победи с дузпи във финала за Купата на България.

Извън футбола Григор Димитров се погрижи за повишеното ни самочувствие като победи тогавашния номер 1 в света Новак Джокович в Мадрид! Но всичко по реда си...

Месецът у нас започна доста нестандартно - феновете на ЦСКА решиха да изразят неодобрението си към собствениците на клуба като изкопаха гроб на терена на стадион "Българска армия" с надгробна плочка, на която бе сложен надпис "Титан" и черен кръст. Няколко месеца по-късно въпросната фирма сдаде властта на клуба, така че "червените" могат да броят акцията си за успешна.

Май, 2013 - големият триумф на Байерн и кошмарът на Левски

източник: Gulliver/Getty Images, LAP.bg, БГНЕС

В първенството Левски още се опитваше да настигне Лудогорец, но първо пред "сините" на дневен ред бе финалът за Купата на България срещу Берое. В него обаче дойде и първото разочарование за тима от София. След невероятен мач, завършил 3:3 в редовното време и след продълженията, се стигна до дузпи. В тях имаше куп пропуски, но старозагорци се оказаха по-точни и така завоюваха трофея за втори път в последните 4 години.

Май, 2013 - големият триумф на Байерн и кошмарът на Левски

източник: Gulliver/Getty Images, LAP.bg, БГНЕС

В лагера на Левски трябваше бързо да забравят случилото се, тъй като 3 дни по-късно се изправиха срещу Лудогорец в директна битка, която уж трябваше да реши шампионската титла. Да, ама не...

"Сините" постигнаха първа победа над шампионите в историята като го направиха по възможно най-драматичен начин - с гол в добавеното време на дербито на Станислав Ангелов. Така изведнъж Левски вече имаше 67 точки срещу 66 на Лудогорец при два оставащи кръга. "Сините" имаха и сигурни три точки от служебната победа над Етър, а тимът от Разград играеше с Ботев в следващия кръг. Изобщо, в Левски помислиха, че вече са шампиони, празнуваха като такива, а Тодор Батков започна да благодари на висшите сили за спечелената титла. А сметките отново се оказаха без кръчмар...

Май, 2013 - големият триумф на Байерн и кошмарът на Левски

източник: Gulliver/Getty Images, LAP.bg, БГНЕС

Лудогорец победи Ботев в следващия кръг, което значеше, че в последния си мач за сезона Левски трябва да победи Славия на "Георги Аспарухов". Хиляди очакваха да празнуват титлата на своя любим отбор, а купата дори чакаше в тунела на стадиона. Всичко започна отлично и в 33-та минута Базил де Карвальо вкара за 1:0. В началото на второто полувреме обаче Димитър Везалов си отбеляза нелеп автогол, а до края на мача "сините" така и не успяха да вкарат победен гол. В същото време Лудогорец победи Монтана с 3:0 и неочаквано стана шампион за втори пореден път, което в последствие доведе до невероятния поход на тима в Европа. Николай Митов пък остана треньор на Левски...поне за няколко месеца.

В последния кръг имаше и друга драма - тази в битката за оцеляване. Локо София победи ЦСКА с 2:1 и така остана в А група за сметка на Ботев Враца. В елита влязоха Нефтохимик и Любимец, чието присъствието в А група обаче не впечатлява през този сезон.

Но нека погледнем на запад от България - там, където терените са зелени, стадионите пълни, а футболът истински.

Месецът започна с реванша между Байерн и Барселона. След погрома в първия мач в Германия, момчетата на Юп Хайнкес отново унижиха съперника си, побеждавайки го с 3:0 и оформяйки общия резултат на 7:0. На предния ден Борусия Дортмунд отстрани Реал Мадрид и така на финала на "Уембли" в Лондон на 25 май, навръх 150-годишнината на Футболната асоциация на Англия, се изправиха двата немски отбора. В третия си финал за последните четири години, Байерн най-сетне спечели най-ценното отличие в европейския футбол, след като победи големия си съперник с 2:1. Марио Манджукич откри резултата преди Илкай Гюндоган да изравни през второто полувреме от дузпа. Съдбата обаче си направи добра шега и в последните минути победния гол за баварците реализира обвинения за провала през 2012-та - Ариен Робен. Така Филип Лам вдигна над главата си мечтаната от всеки футболист "ушата" купа, а няколко дни по-късно Байерн завърши феноменалния си сезон с требъл в чест на оттеглилия се от футбола Юп Хайнкес.

Май, 2013 - големият триумф на Байерн и кошмарът на Левски

източник: Gulliver/Getty Images, LAP.bg, БГНЕС

Челси пък взе европейско отличие във втора поредна година, след като победи Бенфика с 2:1 в финала на Лига Европа. Бранислав Иванович донесе успеха с гол в последната минута на добавеното време и така продължи прокобата на португалския гранд, който е загубил последните си 6 финала в европейските турнири.

Май, 2013 - големият триумф на Байерн и кошмарът на Левски

източник: Gulliver/Getty Images, LAP.bg, БГНЕС

Манчестър Юнайтед предсрочно си осигури рекордната 20-та титла в Англия, а в последния мач на Сър Алекс Фъргюсън, "червените дяволи" завършиха наравно 5:5! срещу Уест Бромич.

Май, 2013 - големият триумф на Байерн и кошмарът на Левски

източник: Gulliver/Getty Images, LAP.bg, БГНЕС

Ман Сити остана втори, а Роберто Манчини бе уволнен. Местата в Шампионската лига допълниха Челси и Арсенал, а големият губещ се оказа Тотнъм. Димитър Бербатов завърши сезона с гол и победа с 3:0 над Суонзи. Фулъм финишира на 12-то място във Висшата лига, а Бербатов приключи кампанията с 15 попадения.

Ювентус стана новият-стар шампион на Италия, а големият проект на Пари Сен Жермен даде първи резултати с шампионската титла в Лига 1. Барса триумфира в Испания, а от Реал обявиха, че се разделят с Жозе Моуриньо. Българин също стана шампион в първенство на запад от България, макар и сръбското. Иван Иванов триумфира с Партизан малко преди тимът от Белград да отпадне в Шампионската лига от Лудогорец, а Иванов да премине в Базел.

Освен оттеглянето на Сър Алекс Фъргюсън, за нас българите месецът ще се запомни и с официалния край на състезателната кариера на Стилиян Петров. В последния домакински мач на Астън Вила, големият Стан бе почетен от целия „Вила Парк“. След мача между Астън Вила и Челси (1:2), Петров поведе съотборниците си и техните семейства на традиционната обиколка, за да се благодари на феновете за подкрепата през сезона. Няколко месеца по-късно в Глазгоу се състоя и страхотен бенефис, в който самият Стилиян отново се появи на терена.

Май, 2013 - големият триумф на Байерн и кошмарът на Левски

източник: Gulliver/Getty Images, LAP.bg, БГНЕС

Освен него, цяла плеяда от големи играчи сложи край на кариерата си като Дейвид Бекъм и Марк ван Бомел, а в България - Христо Йовов.

Извън футбола, най-голямото събитие за нас през месец май безспорно бе победата на Григор Димитров над тогавашния номер 1 в света Новак Джокович. Великолепният български тенисист изигра изумителен мач на Централния корт в Мадрид и надигра сърбина със 7:6 (6), 6:7 (8), 6:3. Хасковлията показа на целия свят, че бъдещето на тениса му принадлежи като надигра един от най-добрите в света в спираща духа над тричасова битка. През този месец Григор се изкачи до номер 26 в света и демонстрира, че вече е готов да спечели турнир на ATP - нещо, което направи в края на годината.

Май, 2013 - големият триумф на Байерн и кошмарът на Левски

източник: Gulliver/Getty Images, LAP.bg, БГНЕС

Завършваме с това, че в края на месец май временният спортен министър Петър Стойчев предаде властта на новоназначения министър на младежта и спорта Марияна Георгиева. Нейното име предизвика доста учудване в спортните среди, тъй като госпожа Георгиева няма нищо общо със спорта. Кой реши, че тя е подходяща за този пост, не стана ясно, а до момента професорът по синтаксис впечатли единствено със сложен изказ и липса на спортни познания.

И така, напред към месец юни!