Българският шампион Лудогорец стартира тежко поредицата от 8 международни контролни срещи, които предстоят до сблъсъците с Лацио. Не толкова като резултат, а като игра. Показаното срещу руския Рубин Казан е далеч от желаното, но това си има и своите обяснения. Спокойно може да кажем, че тази контрола е входяща, а играта на „орлите“ тепърва ще се изчиства. Ясно е, че в този момент футболистите на Лудогорец са малко по-бавни. Същото се отнася и за техните действия. Това си има реално обяснение. Краката тежат и това е напълно нормално за първата половина на зимните лагери. На този етап, какъвто и анализ да се направи на играта на Лудогорец, то той ще бъде прибързан. Всъщност играта е ясна на всички. Тя няма да се промени кореннно. Въпросът е един - до колко треньорския щаб ще успее да вкара шампионите в оптимална форма до края на февруари и началото на март. Точно старта на пролетния полусезон е най-важно за българския шампион. Не толкова мачовете срещу Лацио. Те са ясни. Гостуванията на Литекс и Ботев в редовния сезон и сблъсъците срещу ловчанлии за купата. От тези мачове ще се определи до голяма степен дали Лудогорец ще остане здраво стъпил в коловоза на победите. Ако някой си мисли, че ще е лесно – жестоко се лъже.

Лудогорец започна тежко контролите, Йерун Луму внася оптимизъм

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

Нека обаче обърнем внимание и на новите попълнения в състава на Лудогорец. Явно анонсираната в края на 2013 година селекция, в която ще бъдат закупени 1-2 класни играчи няма да се състои. Причината е прозаична – чуят ли Лудогорец клубовете завишават цените до небето Спокойно може да кажем, че шампионите направиха трансферен удар. Привличането на Йерун Луму за сума, в пъти по-малка от евентуалната, която щеше да се плати на Левски за Гари Родригес, е най-добрият ход на ръководството последните седмици. Младият холандец го доказва категорично. Да, ясно е, че е изключително рано да се правят генерални изводи за спортно-техническите му качества и ползите от тях за Лудогорец. Хубавите неща обаче си личат бързо. Йерун Луму се интегрира изключително бързо в отбора, комуникира със съотборниците си, а най-важното го показва на терена и на тренировките. Все още му е нужно време да се адаптира към стила на новия си клуб, но със сигурност и това ще стане. Луму е приет в Лудогорец изключително бързо. Съотборниците признават качествата му, което е един изключителен плюс и се случва доста рядко.

Лудогорец започна тежко контролите, Йерун Луму внася оптимизъм

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

Може спокойно да направим едно сравнение между него и Себастиан Ернандес. Колумбиецът пристигна в Лудогорец преди точно една година. Очакванията бяха, че идва новата суперзвезда, която ще „носи“ отбора. Това обаче така и не стана. Ернандес трудно се интегрира в отбора, качествата му остават спорни, а някои сериозни пропуски в играта му бързо направиха впечатление на съотборниците му и това формира не до там положителлно мнение за него.

С Луму ситуацията е коренно различна. Стойчо Стоев обяви ясно: „Взимаме играч за дълбока преспектива, млад и талантлив, ще му трябва време да се адаптира“. Това се случи на първата за годината пресконференция. Към днешна дата обаче ситуацията е малко по-различна – с изявите Йерун Луму даде заявка - ще се бори за титулярно място в състава на Лудогорец. Холандецът наистина впечатлява. Спокойно може да се направи смела прогноза– Луму ще помогне на Лудогорец спотрно-технически, а в последствие ще бъде продаден за далеч по-висока сума, от тази която бе платена за него.

Да, естествено, че има неща, които трябва да бъдат коригирани както на терена, така и извън него. Не трябва да забравяме, че Луму идва в България със славата на „луда глава“. „Подвизите“ му в Холандия са една от причините Вилем II да се раздели с него толкова лесно. Това намекна и спортният директор на холандците при обяваването на трансфера. Ето тук идва работата на треньорите и шефовете в Лудогорец. Те имат тежката задача да се справят с потенциала му на „луда глава“. Само така ще успеят да извлекат максимума от него. За момента проблеми с Луму няма, но винаги трябва да се има едно на ум.