Лудогорец ще стане недостижим за преследвачите си и ще спечели титлата за четвърти пореден път само при победа над Локомотив Сф в петъчния двубой от 30-ия кръг. Сметките показват, че евентуалното равенство няма да бъде достатъчно за разградчани да триумфират със златните медали още в петък.

При хикс „орлите“ биха запазили аванса си на върха от 8 точки пред Локомотив Сф и ще го елиминират от борбата за титлата, тъй като за двата отбора ще остават два мача до края. Литекс, който преди кръга е с 51 точки, колкото има и Локо Сф, обаче ще продължи да има теоретичен шанс да изпревари Лудогорец, макар и граничещ с фантастиката.

Ловчанлии гостуват в неделя на Берое и трябва задължително да спечелят трите точки, за да запазят шансове за титлата. Така те биха съкратили на шест точки аванса на лудогорци /при хипотетично тяхно равенство с Локо Сф/. При всеки друг резултат, различен от победа за Литекс под Аязмото, Лудогорец би станал шампион без игра още в неделя.

При евентуални шест точки преднина за разградчани пред Литекс след този кръг, ще има вариант те да се стопят до три, ако „оранжевите“ спечелят прекия сблъсък с тях в предпоследния кръг. При евентуален успех за Литекс с 4:0, 5:1 /или с повече/ хората на Краси Балъков ще имат по-добри показатели в преките двубои от Лудогорец, най-малкото заради повечето голове на чужд терен. Досега разградският тим има две победи с 4:1 и 3:1 над Литекс и една загуба с 0:1, което прави головата разлика между тези два отбора 7:3 за Лудогорец в този момент. Дори евентуално 6:2 за Литекс ще остави микроскопични шансове на Литекс за последния кръг, като при този резултат в сила влиза общата голова разлика, но тя е значително по-добра за Лудогорец.

В крайна сметка при такова стечение на събитията преди последния кръг разликата между Лудогорец и Литекс би станала три точки. Тогава Лудогорец приема Берое, а Литекс гостува на ЦСКА.

Разбира се, подобен сценарий е малко вероятен, на този етап все още съществува в теорията на вероятностите.