Българският шампион и единствен наш участник в елиминациите от Лига Европа Лудогорец допусна първа загуба в зимните си контроли. Днес тимът на Стойчо Стоев отстъпи с 0:1 от молдовския Шериф Тираспол, който също участва в груповата фаза на европейския турнир. На практика молдовците си върнаха за миналогодишното поражение в същия етап от подготовката, когато Лудогорец спечели с 3:1.

Мачът бе наблюдаван на живо от собственика на разградчани Кирил Домусчиев, както и пред погледите на помощниците на Любослав Пенев в националния отбор Ради Здравков и Ивайло Йорданов. На трибуните присъстваше още бившият треньор на Левски Вячеслав Грозний (понастоящем треньор на укранския Ховерла) и Ангел Червенков, който води украинския Севастопол.

Двата отбора не започнаха в много силно темпо, като едва в 7-ата минута българите разчупиха мача. Роман Безяк отправи изненадващ и добре насочен шут от дистанция, който обаче бе спасен от вратаря Дмитрий Стаила. Жълто-черните отвърнаха с не по-малко опасен шут на Рикардиньо в 11-ата, дошъл след грешка в българската отбрана. Владислав Стоянов обаче внимаваше и се намеси решително.

В следващите петнадесетина минути българите владееха повече топката, но интересни положения липсваха. В 29-ата минута разградчани претендираха за дузпа, след като Марселиньо падна в наказателното поле, но реферът подмина ситуацията.

Лудогорец с първа загуба в контролите, Шериф си върна за миналата година

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

Към края на полувремето Михаил Александров успя да се измъкне очи в очи с вратаря на молдовците, ала страничният съдия спря атаката заради засада. В заключителните секунди пък Шериф пропиля най-чистата възможност до този момент. Каду завъртя топката от фаул и тя бе поета технично на гърди от непокрития Луванор Енрике. Нападателят обаче от 8-9 метра стреля право тялото на Стоянов, който изби в ъглов удар.

След почивката динамиката в играта не се покачи особено, но Шериф беше отборът, който контролираше събитията през първите минути. В 52-ата минута Каду от фланга вдигна топката по перфектен начин за Исмаил Иса, който пробва воле с левия крак, ала изстрелът му прелетя доста над вратата.

Лудогорец отвърна с красива многоходова атака, при която направилият много силно включване Димо Бакалов пусна към Мишо Александров, който стреля от изгодна позиция, ала не уцели вратата.

В 62-ата минута Шериф стигна до оказалия се единствен гол в двубоя. Каду с левия крак стреля от около 17-18 метра в горния десен ъгъл на Владислав Стоянов, който бе безпомощен да спре топката, която закачи и горната греда по пътя си към мрежата.

Десет минути по-късно Бакалов излезе на добра позиция за стрелба пред наказателното поле на противника, но изпълнението му прелетя високо и встрани покрай целта.

В ответната атака Рикардиньо можеше да покачи за Шериф. Нападателят на Шериф шутира мощно, а кълбото рикошира в защитник в зелен екип и срещна напречната греда.

Четвърт час преди края българите имаха нови претенции за дузпа, след като Жуниор Кишада умело дриблира покрай двама бранители в наказателното поле и тръгна към вратат, ала бе повален от трети играч на Шериф. Съдията обаче подмина ситуацията.

Молдовците също поискаха наказателен удар скоро след това, когато Шоко и резервата Потигуар играха тяло в тяло в пеналта на Лудогорец, а „деветката“ на гостите реагира доста гневно на решението на съдията да не надува свирката.

В добавеното време на мача Фабио Ешпиньо пропусна последният реален шанс за Лудогорец, който се получи след заучено изпълнение на пряк свободен удар. Топката от фланга бе пусната успоредно на границата на наказателното поле, където халфът от движения я засече с десния крак, ала я прати на половин метър покрай лявата греда.

Лудогорец с първа загуба в контролите, Шериф си върна за миналата година

източник: Gong.bg, Веско Вълчев