Лудогорец записа втора поредна победа от началото на шампионата в А група, след като се наложи трудно над Берое с 3:1. Двата тима си поделиха по едно полувреме, но в крайна сметка шампионите успяха да вземат своето. Спорни моменти също не липсваха, след като в края на мача Елиаш да Силва бе изгонен с директен червен картон, при положение, че опорният халф вече имаше един жълт картон.

Гостите от Берое, които влязоха в кръга като временен лидер в класирането, започнаха само с една промяна спрямо състава, разгромил Ботев Враца на старта. Отличилият се с хеттрик Георги Андонов седна на пейката за сметка на Алберто Лоузейро.

Ивайло Петев пък заложи на абсолютния състав, който победи Черно море във Варна. Иван Чворович записа втори пореден мач като тутиляр на вратата, като този път Урош Голубович намери място в групата за двубоя, макар и като резерва.

В началните минути на срещата домакините постепенно установиха контрол върху топката и първата опасност не закъсня. В 8-ата минута Иван Стоянов получи добра топка отдясно и стартира бърза контраатака. Крилото стигна до наказателното поле и центрира ниско, но ударът на Емил Гъргоров премина над вратата след рикошет в тяло на бранител.

Домакините държаха под постоянно напрежение съперника си, като стреляха от всяка удобна позиция в или извън наказателното поле. Иван Стоянов на два пъти и Мирослав Иванов опитаха късмета си, но или ударите им не намираха целта, или бяха блокирани от защитници.

В 19-ата минута Берое създаде едно от малкото си положения, след като Тодор Христов центрира отляво, Кайсара опита да избие, но прати топката право към Каядо. Португалецът веднага подаде към Мартинс, но ударът на последния не затрудни Чворович.

Иван Стоянов на два пъти опита да преоделее Акалски от дистанция, преди да падне първия гол в срещата. В 29-ата минута капитанът Гъргоров центрира от ъглов удар към вратарското поле, където Александър Барт необезпокояван прати топката в мрежата за 1:0.

В 35-ата задачата пред старозагорци се усложни още повече, когато след ново центриране Иван Стоянов най-сетне вкара с първия си точен шут в мача.

Берое действаше предимно на контраатаки и при една от тях получи правото да изпълни пряк свободен удар фронтално пред вратата на около 28 метра. Педро Еуженио изстреля същински снаряд, който профуча на сантиметри покрай страничната греда.

Втората част започна с изненадващ натиск на Берое, който още в 49-ата минута можеше да намали. Каядо проби добре отляво и пусна перфектна топка към Ливраменто. Халфът стреля много точно в горния десен ъгъл на Чворович, но българският национал със страхотна намеса предотврати сигурен гол. Минути по-късно Ливраменто отново опита да затрудни Чворович от дистанция, но след леко колебание стражът улови.

В 51-ата минута напредна добре и стреля от границата на наказателното поле, но ударът му не намери очертанията на вратата за сантиметри. Домакините отговориха с атака, подета от Иван Стоянов отляво. Авторът на втория гол пусна към Гъргоров в наказателното поле, но шутът на халфа бе блокиран от бранител. Десетина минути по-късно отново Гъргоров получи добра топка в предни позиции, но за пореден път от началото на мача шутът му срещна тялото на бранител.

В 63-ата по-активната игра на Берое след почивката даде резултат и играчите на Ивко Ганчев намалиха. Каядо проби хубаво отляво и още по-добре центрира в наказателното поле, където Елио Мартинс с плонж прати топката покрай Чворович за 2:1.

След попадението за гостите и двамата треньори прибегнаха до смени, но гостите продължиха да създават повече положения. В 66-ата Тодор Христов центрира от корнер и прехвърли почти всички играчи, но на далечната греда чакаше капитанът Владимир Зафиров. Топката обаче тупна коварно и той не успя да я засече. Малко по-късно последва бърза атака на старозагорци премина през Елиаш, който пусна към резервата Георги Андонов. Нападателят, без да се бави отклони към Еуженио, но ударът на последния премина покрай гредата. В 81-ата пък Веселин Пенев пропусна чудесна възможност да изравни, но ударът му с глава премина над напречната греда.

В 83-ата минута дойде единствената спорна ситуация в мача, когато Елиаш да Силва бе отстранен от игра с директен червен картон. Така и не стана ясно защо Георги Йорданов изгони халфът на гостите, но това оказа своето влияние и малко по-късно Лудогорец стигна до гола на успокоението. Кишада, който замени Марселиньо, се справи с Веселин Пенев на фланга и центрира, а Иво Иванов в опита си да избие си вкара автогол. По пътя към мрежата топката се удари последователно във вратаря Акалски и рамката на вратата.

Въпреки трите минути добавено време нови опасности не последваха и резултатът остана непроменен. Така Лудогорец зае еднолично първата позиция в класирането с 6 точки и благодарение на головата си разлика, докато Берое се смъкна до 5 позиция с 3 точки.

ЛУДОГОРЕЦ - БЕРОЕ 3:1

1:0 Барт 29'

2:0 Стоянов 35'

2:1 Мартинс 63'

3:1 Иванов - автогол 85'

Лудогорец: Чворович; Минев, Барт, Гулдан (Моци - 89'), Кайсара; Генчев, Дяков, Иванов, Марселиньо (Кишада - 74'), Стоянов; Гъргоров-к.

Старши-треньор: Ивайло Петев

Берое: Акалски; Зафиров-к, Иванов, Пенев, Еуженио; Лоузейро Ливраменто (Андонов - 57'), Да Силва, Христов (Велев - 72'); Мартинс, Каядо (Родолфо - 84').

Старши-треньор: Ивко Ганчев