Генерално решението на Общински съвет-Разград за обявяване на концесия на стадион „Лудогорец Арена” отразява спецификата на дейността, спецификата на играта футбол и има всички условия да кандидатстваме без да се притесняваме. Това заяви изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев минути след като местните парламентаристи взеха решение да подкрепят докладната на кмета д-р Валентин Василев.

32 от 32 присъствали гласуваха „за” обявяването на процедурата за провеждане на концесията. Никакви промени не предложиха съветниците, но използваха темата за повод за политически речи и обвинения. От БСП критикуваха кмета и администрацията, че поради неопитност е забавено с близо 5 месеца решението за подкрепа на този инвестиционен проект, а от ГЕРБ припомниха, че по време на предходното общинско управление от БСП докладната не е влязла на сесия 5 години.

Кметът д-р Василев коментира след гласуването, че всичко е добре, когато свършва добре, не се ангажира със срок за провеждане на самия търг, юристите на администрацията обаче считали, че подготвителните процедури ще отнемат около 6 месеца.

Петричев също не коментира срокове, но обяви, че е добре да стане максимално бързо с оглед факта, че е за догодина клубът трябва да се лицензира. Той уточни още, че вижда доброто желание от страна на общината нещата да се случат и в Разград да се играе футбол на високо ниво. Предвид общото настроение в администрацията и местния парламент са наясно колко важен е проектът за града и като цяло не би трябвало да има спънки – допълни още Петричев.

Ще припомним, че през февруари и март първият вариант за докладната за концесията предизвика влошаване на отношенията между местната управа и футболния клуб Лудогорец.

Част от съветниците предложиха промени в предложението, но те не бяха приети от общинската управа. Имаше и граждански протести, последвали заканата на шампионите да започнат да играят домакинските си мачове в друг град, тъй като условията на концесията не ги удовлетворяват.

След гражданския натиск докладната бе оттеглена за преработка и сега отново влиза на сесия. Основното изменение в нея е свързано с концесионната такса, която ще е 13 961 лв. без ДДС, а не предложените през зимата 6656 лв. плюс 0,5% от нетните приходи от продажби, което понятие не беше формулирано ясно според Лудогорец.