Съвместна публикация на в-к Стандарт и gong.bg

Второто за началото на сезона дерби в Ловеч излъчи двама победители - Литекс и играта футбол като цяло. Неизбежните сравнения между двата мача на Градския стадион в рамките на две седмици произнасят още по-категорична присъда върху податливото съдийство на нашето момче. Швейцарецът, чието име 95% от футболните фенове изобщо няма и да запомнят, успя със своето ясно отчетливо на екрана "Баста!" да парира вродените идеи на родните играчи и техните треньори и ръководители да развалят всичко хубаво в зародиш. Още веднъж се доказа и теорията, че "оранжевите" разполагат с качествен състав, който в първия кръг стана жертва на навика нещата да се получават с извънфутболни средства. Нека само маркираме наново две от ситуациите, при които стадионът избухваше. Колебанието около това премина или не топката голлинията при една от потискащо малкото "сини" атаки в този мач и липсата на отсъден фаул и съответно червен картон при шпагата на Елин Топузаков спрямо откъснал се футболист. Преди изобщо по телевизията да бъде завъртяно повторението, при което се видя правотата на рефера, взривната вълна на недоволството щеше да бъде с такава мощ, че пяната по устата и плюнките щяха да стигнат чак до южните ни граници, където тези дни отчаяно се нуждаят от вода в битката с огнените стихии. Съдийчето щеше да бъде разнасяно из терена както пощальон вестници и писма.

Този път "почетният президент" на Литекс Гриша Ганчев влезе в единоборство единствено със стъклото пред себе си в кабинката, където по традиция гледа мачовете. Многото пропуски на играчите от неговия тим (макар според БФС той да не е негов) го караха постоянно да проверява здравината му. Добро стъкло се оказа, особено при победното попадение, където тестовете върху него достигнаха кулминацията си. Иначе чисто спортно-технически ловчанлии взеха заслужено дербито въпреки клонящото в последните секунди равенство. Изключително мъдрото решение на Ферарио Спасов да извади явно желаещия да играе само със себе си Ивелин Попов донесе трите точки. Потенциално талантливият футболист, понесен от вихъра на приличното си включване в националния тим и вкарания от съблекалнята гол, дело най-вече на срамно изглеждащата в този миг шампионска отбрана, прегоря в желанието си да бъде звездата на вечерта. Той пропиля няколко чудесни домакински атаки. Навременната му смяна разчупи "оранжевото" нападение и макар с помощта на съдбата Литекс беше възнаграден по възможно най-болезнения за съперника начин. Третата страна в този двубой -

ЦСКА - донякъде може да съжалява за изпуснатото за минута равенство, което щеше да отдалечи драстично много Литекс от битката за върха, а Левски така и така губеше точки. Сега всичко е на почти равни основи и гонитбата започва. При това повече от интересно.

"Армейците" взеха с лекота своето край морето, а новата селекция на Стойчо Младенов започва да му се отчита пост по пост, след като и Вуядинович не само вкара важен гол, а направи и най-добрия си мач, откакто е в България. Пред ЦСКА сега е Омония и спокойно шампионатно домакинство в края на уикенда. При "червените" съществуват неизброимо количество варианти за ротация на състава, за която могат да завиждат много от колегите на Младенов в елита. Един от тях - Георги Иванов - изгоря именно в този мач, с което за пореден път се доказа крехкото битие на родния треньор и зависимостта му от един мач и от временното настроение на съответния бос. Да смениш наставник в "А" група отдавна е почти толкова лесно, колкото да издигнеш плакат против изборния туризъм у нас в нечия агитка. Следвайки принципите, наложени върху публиката на ЦСКА, от БФС трябва да нашарят с наказания като великденски яйца отборите така, че не изборният, а футболният туризъм да придобие разцвет, след като не остане отбор, който да играе мачовете си у дома.

Това, което съветвахме след първите два кръга привържениците на Черноморец, вече е актуално за Пирин. От Благоевград изживяват своите "15 минути слава" и със сигурност вчера вестници по реповете в града трудно са се намирали. Заради класирането. Добри думи трябва да се кажат за Славия и лоши за Берое и Черно море. Два от миналогодишните хита се сриват още на старта, докато проблемите в Стара Загора придобиват революционен характер по оста фенове-бос. Там Банев с микрофон в ръка - по подобие на приятеля си Джо Кокър - усмиряваше публиката. Веселба!