След вчерашното привличане на Спас Делев в Локомотив Пловдив бройката на играчите, които са родом от село Ключ при „смърфовете“ набъбна на трима. И Костадин Марков, и Александър Якимов, и Спас Делев са юноши на Пирин Благоевград и са родом от селото, което освен с извънземните вече става известно и с футболните таланти, които излизат от там.

Освен всичко друго, Якимов и Марков са родени на една улица. На същата улица е роден и бившият футболист на Пирин Благоевград Благой Латинов. През Локомотив Пловдив преди време мина още един талант от село Ключ – Герасим Заков.

Президентът на „смърфовете“ Коко Динев не крие пристрастията си към Югозапада и в пловдивския клуб в момента играят, роденият в село Кулата, Станко Йовчев и Валери Георгиев, който е родом от село Микрево.

Вече село Ключ, чийто кмет е бащата на Костадин Марков, спокойно може да конкурира Марикостиново, от където за големия футбол тръгнаха Иван Бербатов, Костадин Янчев, Йордан Мурлев, Илия Реджев, Евгени Облаков, фамилия Бибишкови…