Локомотив София победи трудно като домакин Славия с 2:1 в последния мач от 26-тия кръг на А група и отново се изравни по точки с втория в класирането ЦСКА.

Въпреки че двата отбора демонстрираха много добра игра, създадоха мнозина положения и поддържаха интрига в мача до самия край на двубоя, днешното столично дерби се игра пред едва около хиляда зрители. Феновете на Локомотив възпламениха множество димки и факли, докато четиридесетината привържениците на Славия бяха разпънали транспарант с надпис „1913 година - всичко започва от нас” и вдигнаха картони изписани с годината на основаването на „белия” клуб.

Локомотив откри резултата в 14-тата минута на срещата с гол на ветерана Малин Орачев, който засече хубаво центриране отляво на десет метра пред вратата и направи безпомощен Емил Петров.

Въпреки че и двата отбора създадоха ситуации, при които можеше да падне гол резултатът се запази непроменен до почивката. Няколко минути преди края на първото полувреме над стадиона в квартал Надежда се изля проливен дъжд. За радост на зрителите, а и на играчите валежът спря преди началото на второто полувреме.

„Белите” започнаха по-активно втората част и стигнаха до изравнителен гол в 63-тата минута, когато Георги Мечечиев центрира отдясно към Тодор Колев, таранът си спря топката и с удар от точката на дузпата простреля Урош Голубович.

Само четири минути след изравнителното попадение Славия остана с десет човека, след като Асен Караславов фаулира откъсващия се сам срещу вратаря Цветан Генков и напълно заслужено получи директен червен картон.

„Железничарите” се възползваха от численото си преимущество, заиграха по-активно и натиснаха гостите, които разчитаха предимно на контраатаки след като останаха с човек по-малко.

Две минути преди края на срещата Мечечиев и Тодор Колев глупаво загубиха топката в своята половина. Играчите на Локомотив отговориха със светкавична контраатака. Саша Антунович подаде вляво на Марчо Дафчев, който от наказателното поле центрира към Цветан Генков и той от непосредствена близост направи резултата 2:1.

В третата минута на продължението на мача Генков можеше да вкара и трети гол за домакините, но си поведе топката много лошо и тя се озова в ръцете на вратаря Емил Петров.

След днешния успех Локомотив вече има 63 точки, колкото има и втория ЦСКА, но „червените” са с по-добри показатели. Левски е първи с актив от 67 точки. До края на първенството остават още четири кръга. Славия е на шеста позиция с 40 точки и заедно с Черно море и Локомотив Пловдив се бори за петото място, което дава право на участие в турнира Интертото.