Локомотив Пловдив победи с 2:1 като гост Левски в двубой от 12-ия кръг на А група. Успехът на черно-белите е напълно заслужен с оглед на показаното превъзходство на стадион Георги Аспарухов и на изключително слабата игра на домакините.

Още в петата минута играчите на Левски можеха да си отбележат куриозен автогол, след като дебютантът Кирил Акалски опита да избие, но шутира топката право в крака на Иво Иванов, кълбото се върна по посока на вратата, но не уцели очертанията й.

Защитата на сините не бе убедителна в този мач, след рокада, която Ясен Петров бе пратил на левия фланг игралия от началото на сезона като десен бек Дъстли Мюлдер, на мястото на наказания след коридата в Ловеч Веселин Минев. Мюлдер пък бе заменен отдясно от младия Стефан Станчев, докато в средата пред Акалски бяха Йордан Милиев и Иво Иванов.

В халфовата линия титуляри бяха неубедителният напоследък Сержиньо Грийн, завърналият се след контузия Христо Йовов и рядко играещият Александър Александров. Единствено атаката на Левски бе в обичайната си формация - Жоазиньо, Даниел Младенов и Гара Дембеле.

След равностойно начало Локо Пловдив поведе в резултата след добра комбинация в 17-ата минута, при която вездесъщият Здравко Лазаров изведе Христо Златински в наказателното поле, той върна към Лазаров и с точен удар от точката на дузпата Електричката вкара на доскорошния си съотборник на Лаута Акалски.

След гола черно-белите заиграха по-добре от съпрника и заслужено стигнаха до втори гол в 34-ата минута, когато при центриране от ъгловия удар, Кирил Акалски боксира, Габор Ерош овладя топката извън наказателното поле и върна в пеналта към Базил Де Карвальо, който остана непокрит на 5 метра от врата и с лекота вкара за 2:0.

Пет минути преди края на първата част Локомотив Пловдив можеше да отбележи и трето попадение на Герена, но Де Карвальо направи непростим пропуск, след като бе останал сам срещу вратаря, но би право в него.

До почивката играчите на Ясен Петров не успяха да отвърнат на удара, а в играта им личеше объркване. В началните минути на втората част сините опитаха хаотичен натиск, който бързо приключи и играта се укроти.

Най-сериозната опасност пред вратата на смърфовете бе в 61-ата минута, когато Александър Александров стреля от осем метра по диагонал, но защитник на гостите изби в ъглов удар.

Левски вкара почетното си попадение четвърт час преди края. Гара Дембеле с глава свали към Мариан Огнянов на дъгата на наказателното поле, той шутира и след рикошет в Христо Златински, топката матира вратаря Флориан Лучини за крайното 1:2.

Домакините можеха да изравнят в 90-ата минута, когато след центриране в пеналта Исмаил Иса засече с глава, но Лючини изби в ъглов удар.

След успеха на Герена Локомотив Пловдив се изкачи на пето място в класирането с 20 точки, на само пет зад лидерите Литекс и Левски.