Един отбор е голям, колкото са големи мечтите му. Така би звучала перефразирана онази сентенция за човека. Това важи в пълна степен за пловдивския елитен Локомотив.

Еуфорията под тепетата е голяма. Поне това е факт. Видя се и се усети и на първото занимание на черно-белите за годината. И не само от страна на феновете. А и на ръководството, та дори и на футболистите. Сигурно имат основание. Особено след силната есен. Показаното тогава дава надежда, че в Пловдив скоро може да се играят мачове от Лига Европа.

Този, който може да изрази най-добре настроенията, без съмнение е легендата на българския футбол и Локомотив – Христо Бонев. Той го каза кратко и ясно: „Купата е наша!”

Дотук добре. Има собственик, който обезпечава финансово тима. Има президент, който е неоспорим авторитет, какъвто в момента нямат в Левски и ЦСКА. Бонев е връзката между феновете и отбора, между тях и ръководството.Между отбора и собственика. Треньорът Неделчо Матушев е млад и амбициозен и със сигурност иска да успее. Атанас Узунов е много на „ти” с всичко, с което се занимава. Локомотив има и най- важния капитал – феновете. Те са готови да подкрепят отбора си навсякъде, ама наистина навсякъде. Дори и в евротурнирите и най- вече там. Особено като любимият им тим е бил Левски в момент, когато „сините” се представят добре в груповата фаза на Лига Европа.

Едва ли в Локомотив обаче си мислят, че всичко е толкова розово. Много добре знаят, че са в подножието на два „върха” – финал за Купата на България и участие в Лига Европа. Но са само в подножието.

Отборът започна подготовка, но Неделчо Матушев тепърва ще прави селекция.В смисъл, че отсега нататък ще разбере на кой ще може да разчита. Ще остане ли Базил де Карвальо? Хубавото е, че Локомотив не е толкова зависим от сенегалеца с френски паспорт, както например Левски от Дембеле.

Треньорът призна, че тепърва ще идват и футболисти на проби. Вярно е, че ще има 12 контроли и ще могат да бъдат използвани повече футболисти. Но би трябвало за лагера в Испания да тръгнат тези, на които ще се разчита през пролетта за постигане на целта – евроучастие.

Опитът на Здравко Лазаров и още няколко играчи е нужен, но е важно и новите бързо да се сработят с досегашните играчи. Йордан Тодоров също е с много опит и умения. Трябво за начало отборът бързо да мине от състояние на еуфория в работно състояние.

Ето и едно мнение от интернет пространството, което показва настроенията на голяма част от феновете. То е на потребител с никнейм Туше.

„На мен ми прави чудесно впечатление, че бързаме с началото на подготовката. Имаме половин отбор да запълним. Чака ни много отговорен лагер в чужбина. Няма да се излагаме там! За нас всяка една стъпка на отбора преди полусезона и през него тази година е събитие.

За собственик имаме човек много наясно с тая игра, запален по отбора. Президентът ни е от последните живи легенди на футбола в България, наш, знае какво е да си шампион. Администрацията се държи от друг, цял живот работещ футбол по света и у нас. Треньорът -млад мъж с умения да работи с млади и стари, Съвременен, стегнат, интелигентен, познаващ до болка българския футбол. Колко ни струва селекцията и футболистите си личи по това, какво постигнаха на старта, колко са търсени и следени от другите и какво уважение показват към екипа, името, традициите.

Нас ни чака страшно много работа.”

Та, това е ! Локомотив Пловдив го чака много работа, ако не иска да остане само в подножието, па макар и на два „върха”...