Днес в сградата на Община Мездра бе представен идейният проект за реконструкция на градския стадион. Проектът е изработен от немското архитектурно бюро „ASP”, а от българска страна партньор е „Atelier A2D”.

На презентацията присъстваха кметът Иван Аспарухов и благодетелят на Локомотив Мездра Петър Минчев - собственик на фирма „Надин”, която е инвеститор в новото съоръжение.

На представянето стана ясно, че капацитетът на стадиона след реконструкцията ще бъде 17 480 места, от които 13 945 ще са седящи, а ще има и сектор за гости с 2 343 места. На официалната трибуна, която ще бъде на три нива, ще има ВИП-ложа, 130 журналистически места и коментаторски кабини.

Там ще са разположени и съблекалните, съдийската стая, зала за пресконференции, миксзона, зона за кетъринг и др. На отсрещната трибуна пък ще бъдат разположени съблекалните за ДЮШ, административни офиси, фитнес-зала, фенмагазин и др.


Предвижда се реконструкцията да се извърши на четири етапа в паузите на първенството, така че отборът да може да продължи да играе мачовете си в Мездра.

След края на есенния полусезон ще започне първо строежа на бъдещия сектор за гости, където ще бъдат настанявани феновете от Мездра по време на реконструкцията на главната трибуна.

Стадионът трябва да бъде изцяло завършен до две години, като по предварителни изчисления ще струва около 30 милиона лева. Според немските архитекти, новият стадион ще отговаря на всички изисквания на УЕФА и не може да приема единствено финали в евротурнирите.

От „ASP” досега са извършили и реконструкцията на „Готлиб Даймлер Щадион” в Щутгарт за Световното първенство в Германия през 2006 година, а в момента строят новия стадион на турския шампион Галатасарай.