Наставникът на Литекс Любослав Пенев, разкри в екслузивно интервю за Гонг защо на вчерашната си пресконференция е заявил, че Матеус „леко започва да го дразни”. Поводът за това, бе че повиканият в националния отбор Николай Бодуров не получи нито секунда за игра в приятелския мач с Кипър.

„Вчера Ви казах, че Матеус започва леко да ме дразни! Издразних се от факта, че вече за трети или четвърти път откакто съм треньор на Литекс той вика мои футболисти за приятелски мачове и не ги пуска и секунди. За мен това е ненормално и несериозно отношение. По добре не ги викай”, започна младият специалист и изреди четири случая, довели до днешната му реакция.

„Връщам се малко назад. Първи случай – вика Пламен Николов за контрола, не играе нито секунда. За какво ги правим тези контроли? Да пускаме Спас Делев да поиграе само минутка? За да спечелим време?”, попита Любо Пенев.

„Втори случай – звъни ми се на пожар как Венков трябва да отиде в националния. Ама разбира се! Спешно го издирваме посред нощ. Мишо викат те по спешност в националния отбор! Успех”, продължи наставникът на шампионите.

„Трети случай – Николай Бодуров. Пак имаме приятелски мач, пак не играе нито секунда. Това не се случва само на нашия клуб. Случва се и с други клубове. Но аз там не се меся. Но не мога да си мълча, когато става дума за мои футболисти. Няма да позволя на някой да се подиграва с моите футболисти”, добави Пенев-младши.

„Четвърти случай – той е доста фрапиращ. Става през есенния полусезон. Преди контролата със Сърбия. Двама от повиканите футболисти са с контузии и Матеус идва при мен и ме помоли да му дам по спешност двама футболисти на Литекс. Няма да им казвам имената. (б.р – Николай Бодуров и Христо Янев). Цанко Цветанов тогава ни превеждаше. Казвам ОК! Няма проблеми. Разваляш ми малко клубната програма, но националният е над всичко. Давам му двама футболисти, но тук идва интересният момент – единият е претоварен, а другият с контузия. Единственото ми изискване беше тези футболисти, особено контузеният да играят определени минути. Матеус обещава, започва да си кръстосва пръстите пред съблекалнята... И какво става? Играят почти целия мач. Т.е не играха минутите, които се бяхме разбрали. Което за мен е изключително некоректно и непрофесионално”, не скри раздразнението си легендата на ЦСКА, Валенсия и Атлетико Мадрид.

„Само че тогава аз не разбрах той в кого се закле. Да мога да следя човека, да не би да гушне букета. Да можем да го предупредим”, в шеговит стил добави Пенев.

Наставникът на Литекс заяви, че не очаква отговор от някой от националния отбор: „Трябва на време да се сетят и по този начин да се процедира. Скромно, нескромно, професионално, не професионално, като има приятелски мач и викаш футболисти – заповядай тествай ги. Не случайно казах вчера, че имахме един Занев, който игра целия приятелски мач, при положение, че излиза от контузия. Справи се момчето много добре срещу Швейцария – ами дай му почивка. Имаш друг, който да го пробваш на този пост. Как няма после да са сърдити футболистите и клубовете. И с какво желание ще ходят да играят в националния отбор. Това е, нищо повече. В един приятелски мач се търси съвсем различно нещо. Но това си е негово решение. Аз коментирам какво се е случило. И това са факти, които аз трябва да ги коментирам и трябва да се покажат!”

На въпрос не се ли притеснява, че след като изказва и коментира тези факти, може някои от неговите футболисти вече да не бъдат извикани от ЛотарМатеус, Любо отговори: „Това ще е само негова грешка. Аз никога не бих оставил футболист, който е във форма да не го вкарам за мача в групата или да не го пусна титуляр. Всеки си има собствено виждане. Не коментирам работата по време на официални мачове. Той си преценява кой да пусне, кой да не пусне, кой да извади от групата и т.н. това си е негово право, той е национален треньор. Но когато има приятелска среща, бие по авторитета и самочувствието на тези футболисти, на които в утрешния ден ще иска да разчита. Разказах ви четири случая. Венков на пожар, Николов и двамата нито една секунда на терена, нито Бодуров в приятелски мачове. За какво ги водим тогава? Да вземем 12 и да играят 12. Най-лошото, което беше е, когато ме излъга за тези двама футболисти преди мача със Сърбия, че ще играят определени минути. За мен това е некоректно и ниско професионално. Оттам нататък всеки да си направи заключенията. И това са факти. Нито си ги съчинявам или измислям. От това само можем да извлечем полза всичките – и клубове, и футболисти, и треньори, и национален отбор. Защото искаме доброто. И аз като всеки българин съм за националния отбор и му мисля доброто. Това е”, завърши Любослав Пенев.