Литекс загуби с 1:2 от полския шампион Висла Краков първата си контрола в Холандия, където „оранжевите” са на подготвителен лагер.

Литекс започна със следния стартов състав: Александров, Барт, Николов, Берберович, Йеленкович, Руменов, Георги Миланов, Попов, Цветанов, Тодоров, Джерманович.

Дебют за Литекс направиха бразилците Коко и Мирасема, които се появиха в игра през второто полувреме.

През вторите 45 минути на терена влязоха: Виничиус, Занев, Бодуров, Панов, Цветков, Здравчев, Янев, Том, Илия Миланов и Ненем

За Висла Краков като титуляр започна българският нападател Цветан Генков, който бе заменен в 67-та минута от Богуски.

В 5-та минута Йеленкович с диагонален пас намери Светослав Тодоров, който обаче се забави и топката му бе отнета. Четири минути по-късно Руменов отправи опасен удар по посока на вратата на Парейко, който много трудно успя да избие топката в корнер.

Литекс поведе с 1:0 с гол в 10-та минута, след като Марко Йованович подари топката на Пламен Николов, който остана сам срещу Парейко и не пропусна да вкара.

В 27-та минута Цветанов отправи хубав удар по посока на вратата на Висла, но Парейко спаси.

Пред Цветан Генков се откриха два добри шанса в 29-та и 30-та минута. В първата ситуация поляците имаха претенции за дузпа, но съдията не даде такава, а във втората българинът не успя да нанесе добър удар.

Висла Краков изравни резултата в 31-та минута, когато Патрик Малецки сложи топката на главата на Цветан Генков, който бе точен за 1:1.

В края на първото полувреме българският шампион изпусна няколко добри положения. В 39-та минута Джерманович можеше да вкара, но не се разбра със своите съотборници и стреля много слабо и неточно. Минута по-късно Руменов стреля, но над напречната греда в аут. Пред Момчил Цветанов се откриха две възможности в 43-та и 44-та минута, но неговите удари бяха неточни.

Висла Краков поведе в 47-та минута, когато Ивица Илиев пусна диагонален пас към Цветан Генков, който с удар от 16 метра прати топката във вратата на Литекс за 2:1.

Ненем можеше да вкара в 74-та минута, но пропусна да се разпише. Минута по-късно удар на Христо Янев мина опасно близо до вратата на Парейко. Христо Янев стреля от пряк свободен удар в 76-та минута, но топката излезе над напречната греда в аут.

В 77-та минута се откри възможност пред новото попълнение на Литекс Мирасем да изравни резултата, но той пропусна да вкара.

Втората контрола на Литекс е срещу Дуисбург и ще се играе на 28 юли. Шампионите завършват лагера в Холандия със спаринг срещу румънския първенец Оцелул (Галац) на 1 юли.