ЦСКА и Литекс завършиха при резултат 0:0 в дербито на първия пролетен кръг на А група, като двата отбора не успяха да отправят точен изстрел към двете врати през първия час игра, но създадоха доста интересни положения в последните минути на срещата.

Равенството дава шанс на преследвачите на червените на върха в класирането – Левски и Локомотив София да скъсят преднината на армейците на 8 точки, ако спечелят утрешните си двубои.

Спряганият за трансфер в унгарския Залаегерсег Велизар Димитров остана на резервната скамейка на ЦСКА и се появи в игра през второто полувреме, а 17-годишният Момчил Цветанов започна като титуляр и направи своя дебют за Литекс.

Двубоят, както и всички останали мачове от А група, започна с минута мълчание в памет на загиналите 8 човека във влаковата катастрофа край Червен бряг.

Първото по-сериозно положение в срещата бе за ЦСКА в 11-ата минута, когато Емил Гъргоров центрира в наказателното поле, Флорентин Петре поема топката, но бе изпреварен от вратаря Тодор Тодоров, който улови.

В 26-ата минута Петре центрира от ъглов удар към вратарското поле, където Александър Тунчев с глава прати топката над вратата.

Младокът Момчил Цветанов - Малкия шивач центрира от ъглов удар в 29-ата минути, но французина Нифлор със странична ножица праща топката покрай гредата.

След подаване в пеналта на ЦСКА в 33-ата минута малко не достигна на Емил Ангелов да засече топката, която бе уловена от излезлия напред Ивайло Петров.

В 37-ата минута Цветанов центрира в наказателното поле на армейците, но Нифлор спря топката вместо да я остави на намиращият се в чиста позиция Емил Ангелов.

В края на първата част феновете на ЦСКА, които в средата на полувремето направиха хореография насочена към 60-годишнината на клуба, започнаха да обстрелват страничния съдия Николай Ангелов, недоволни от множеството засади на червените нападатели.

След почивка двата отбора заиграха припряно, а в 57-ата минута за радост на публиката в игра, може би за последно с червената фланелка, се появи Велизар Димитров.

Литекс направи две поредни опасни атаки в 59-ата и 60-ата минути. Първо Ивелин Попов се възползва от грешка в армейската защита и от десетина метра стреля към вратата, но неточно.

В следващата атака на оранжевите Попов центрира от пряк свободен удар и с глава Емил Ангелов отправи първия точен изстрел в една от двете врати, но Петров с блестяща изява улови и предотврати откриването на резултата.

Последваха няколко силни минути за ЦСКА. В 62-ата Йордан Тодоров нахлу в пеналта на гостите, но отблизо и от малък ъгъл отдясно стреля над вратата на съфамилника си Тодор Тодоров.

Изстрел на Удоджи извън границите на пеналта бе избит в ъглов удар от вратаря на ловчанлиите в 68-ата минута, а секунди по-късно Велизар Димитров изпусна най-чистото положение за домакините, след като стреля отблизо, но Тодоров брилянтно спаси.

В 81-ата минута френският бранител на гостите Седрик Камбон бе изгонен от Антон Генов, след като получава втори жълт за нарушение срещу Тодор Янчев.

Останали с човек повече, червените създадоха последното си опасно положение две минути преди края на мача, когато Димитров подаде към Неи, но той на четири метра от вратата не успява да засече топката.

Непобеденият отбор на ЦСКА продължава да бъде на първа позиция с актив от 42 точки, следван от другите три столични тима – Левски, Локомотив София и Славия с по 31 точки. Литекс е пети с 24 точки, колкото има и Черноморец.



ЦСКА: 12. Петров, 30. Тодоров (66 – 6. Котев), 3. Тунчев, 27. Ланзаат, 84. Машадо, 5. Янчев, 28. Маркиньос (84 – 19. Йорданов), 21. Удоджи, 18. Петре, 11. Гъргоров (57 – 8. Димитров), 99. Неи

Литекс: 12. Тодоров, 3. Камбон, 5. Венков, 7. Генчев, 10. Сандриньо, 16. Манолев (90+2 – 6. Юрас), 22. Николов, 19. Нифлор, 23. Йеленкович, 27. Цветанов (46 – 32. Попов), 28. Ангелов (71 – 33. Берберович)

Стадион: Българска Армия - 13000 зрители

Съдии: Антон Генов, Николай Ангелов и Никола Джугански