Литекс зае четвъртото място във временното класиране на А група, след като в последния мач от 18-ия кръг надигра Славия с 2:0 в Ловеч. Данило Асприля и Румен Руменов бяха точни за „оранжевите“, които записаха дубъл над „белите“, които бяха победени със същия резултат и в София.

Така играчите на Красимир Балъков прекъснаха серията от три поредни мача без поражение на опонента си, с което събраха 29 точки в актива си. Толкова има и третия в подреждането Локомотив София (който има предимство в преките мачове срещу "оранжевите" след победа с 2:0 в София и загуба с 2:4 в града на люляците), а Берое и Левски са на точка назад. Славия от своя страна остава 10-и със 17 точки, на 4 пред първия в зоната на изпадащите Марек.

Още от началните минути мачът показа, че ще бъде доста динамичен, като въпреки по-сериозното владение върху топката за Литекс, атаките към двете врати се случваха една след друга.

Столичани първи стигнаха до 100-процентово голово положение, но техният таран Радослав Василев се изложи със завършващия удар. Диего Фераресо направи умело включване отляво по атаката, преодоля Страхил Попов и влезе по аутлинията в наказателното поле. Бившият кадър на ловчанлии потърси Василев с нисък пас, вратарят Винисиус Баривейра се размина, ала нападателят от 3-4 метра някак си изпрати кълбото в аут покрай дясната греда.

„Оранжевите“ на свой ред направиха няколко обещаващи атаки към вратата на Петков, като в 26-ата минута откриха резултата. Преди това да се случи обаче Уилмар Джордан бе отказан от вратаря на Славия. Страхил Попов направи марков рейд отдясно и центрира за южноамериканския таран, който от няколко метра стреля с глава. Топката беше в обсега на Петков, който спаси.

Проблемът за „белите“ дойде при последвалия неуспешен опит тя да бъде изнесена. Недялков пресече подаването на Манзоро и подаде към Данило Асприля на около 26-27 метра от вратата. Колумбиецът заложи на силния си десен крак, за да изпрати страхотен снаряд в долния ляв ъгъл на вратата за 1:0. Петков нямаше шанс да отрази, а и пострада леко при плонжа, след който удари лицето си.

Славия се разколеба леко след попадението и в 33-ата минута Армандо Ваюши внесе още хаос в наказателното им поле с центриране от фаул. Изстрел с глава на Пламен Гълъбов беше блокиран от бранител, а при последвалото разбъркване Страхил Попов не можа да прокара шута си през купа от играчи.

В 41-ата минута Джордан пропиля втори изгоден шанс да се разпише. Васил Божиков отляво изпрати меко центриране малко зад точката на дузпата, където колумбиецът се беше измъкнал от Везалов. Той обаче нанесе неточен изстрел с глава, прелетял високо и встрани спрямо целта.

В ответната атака Славия отново изуми с повече от сериозен пропуск. Радослав Василев съхрани топката отляво по атаката и пусна пред границата на наказателното поле, където набралият скорост Манзоро прокара кълбото между краката на Джаксън Менди и изскочи сам срещу вратаря. Винисиус направи няколко крачки напред, които му помогнаха да отрази изстрела на халфа.

След почивката беше виден стремежът и на двата отбора да стигнат до бърз гол. И Литекс, и Славия имаха своите предпоставки за такъв, но не развиха добре първите си атаки през втората част.

В 53-ата минута „оранжевите“ извлякоха максимума от кратък период на упорит натиск. Армандо Ваюши блесна с пас като по конец за Джордан в наказателното поле. Тъмнокожият футболист се измъкна от пазача си и озовал се под остър ъгъл срещу Петков, той пусна за Румен Руменов, който на метър пред голлинията нямаше как да сбърка.

Тонусът в играта на „белите“ видимо поспадна след второто попадение във вратата им и в следващите минути те изглеждаха доста уязвими. Литекс обаче не успя да организира по-точно нападенията си.

Славия имаше нелош шанс да се върне в срещата в 66-ата минута, когато Цветомир Панов надбяга двама бранители отдясно и подаде към Душан Савич малко пред точката на дузпата. Ударът на опорния халф обаче беше доста анемичен и изобщо не затрудни Винисиус.

Треньорите постепенно прибегнаха към резервните си скамейки в опит да променят нещо, като именно влезлият на смяна Кирил Десподов можеше да вкара в 72-ата минута. Тогава Данило Асприля центрира от десния фланг, топката прехвърли централните защитници, но тупна лошо и не позволи на младежкия национал да нанесе точен изстрел от около 7-8 метра.

Шест минути преди края столичани бяха на път да се вкарат в нови неприятности, след като Везалов върна слабо назад към вратаря, а Джордан почти достигна до топката. Петков внимаваше и съумя в последния миг да притича, за да избие в корнер.

Така ловчанлии заслужиха победата си и чакат Хасково в последния си мач за календарната 2014 година. Славия от своя страна ще трябва да се готви за домакинство срещу Левски.