Литекс ще прибере 7,4 милиона лева (около 3,78 милиона евро) от трансфера на своя ас Георги Миланов в ЦСКА Москва. Халфът на "оранжевите" парафира днес следобяд с руския шампион, като ловчанлии веднага ще получат 5,4 милиона лева при сключването на договора.

Във финансовите параметри по сделката са гарантирани още 2 милиона лева в следващите две години от участието на ЦСКА в европейските турнири.

Самият футболист се обвърза с московския клуб за 5 години. За този период националът ще получи нетна заплата в размер на 8 милиона лева, като в нея не влизат различните бонуси и премии за успехите на клуба в местния шампионат и Европа. Георги взе фланелка с № 23 и веднага ще се присъедини към подготовката на новите си съотборници, които се завръщат от турне в Китай.

21-годишният Георги Миланов е изцяло продукт на ПФК Литекс. Още през зимата на 2005 година талантът акостира в Академията на "оранжевите", с която печели всички възможни отличия. През лятото на 2009-а халфът дебютира за мъжкия отбор с гол срещу Локомотив Мездра. От тогава той има в актива си 106 мача в А група, 28 гола и 18 асистенции. В турнира за Купата на България Миланов е записал 16 срещи и 5 гола, а в евротурнирите още 12 двубоя. Полузащитникът имаше и значим принос при спечелването на двете титли от Литекс през 2010 и 2011 година, както и на Суперкупата на страната (2010 година).

След като на два пъти бе определян за най-добър млад състезател, през 2012 година Георги спечели и най-престижните индивидуални награди – Футболист на годината и Играч № 1 на А група. През месец май синдикатът на професионалните футболисти у нас го избра и за Най-добър играч на изминалия сезон, през който националът записа 16 попадения и 9 асистенции за ловчанлии, както и силни изяви при трикольорите, увенчани с гол срещу Буфон и Италия при равнеството 2:2.