Литекс победи Черноморец с 2:1 в дербито на 12-я кръг в А група, и вече е едноличен лидер във временното класиране. „Оранжевите” изиграха добър двубой и удържаха преднината си, въпреки натиска на домакините, които до този момент оглавяваха подреждането. Хубавият мач бе помрачен от грозни сцени в края, като двама футболисти на Черноморец бяха изгонени, а напрежението от залога на срещата предизвика сблъсъци между играчите, и яростни изцепки от публиката.

Така след този кръг, Литекс е с 28 точки, а Черноморец остана на второ място с 26 точки в актива си. „Оранжевите” са и с мач по-малко, но той е срещу шампиона Левски.

Срещата започна много активно и от двете страни, с бързи атаки, а цялото първото полувреме премина в твърд, но много коректен футбол. След като си размениха по едно добро голово положение, в рамките на седем минути Черноморец и Литекс си отбелязаха и по едно попадение.

Вилфред Нифлор откри в 18-та минута след много груба грешка на Паскал Борел и Траян Дянков. Дока центрира отляво, вратарят и защитникът се сблъскаха, и топката достигна до Нифлор, който от метър нямаше проблем да я прати във вратата. Черноморец осъществи мигновен натиск, след като се озова догонващ в резултата, и в 25-та минута стигна до равенството. Домакините осъществиха много хубава атака, Карбони копна топката към Фернандес, и той технично преодоля Голубович за 1:1.

Оставащата част от полувремето бе разделена на две – първо с лек превес на Литекс, но в последните десетина минути от периода – със сериозен натиск на Черноморец. На няколко пъти вратарят на „оранжевите” Урош Голубович бе единствената преграда между топката и мрежата, но в този мач сръбският страж бе почти безгрешен.

Неприятностите за Черноморец започнаха още в края на първото полувреме, като в последната му минута Мартин Тошев скочи за една висока топка, но се приземи зле и бе заменен принудително.

След почивката определено Черноморец действаше по-живо, владееше повече топката, но не стигаше до 100-процентови ситуации. В 56-та минута дойде и решителен момент от мача, когато Христо Янев бе фаулиран на удобна позиция пред Паскал Борел, на няколко метра от пеналта. Янев сам застана зад топката, и със запазената си марка изпълнение, прати топката директно във вратата.

Красимир Балъков бе лишен от още един класен футболист в 64-та минута, когато травма получи и Адриан Фернандес, и бе заменен от Костадин Дяков. Въпреки че инициативата отново продължи да е във владение на Черноморец, Литекс действаше много опасно на контраатака, и в 72-та минута Янев пропусна най-чистата ситуация за втората част, след като не успя да засече добре страхотно центриране на Том отдясно.

В последните 10-15 минути срещата започна да се накъсва повече от нарушения, докато не се стигна до 83-та и 84-та минути, когато двама играчи на Черноморец напуснаха терена с червени картони. Първо Цветомир Цонков получи втори жълт картон за груб фаул, а след това Траян Дянков глупаво изрита Том без топка.

Страничният рефер, сигнализирал за нарушението на Дянков, бе засипан с бутилки край тъч линията, като феновете на „акулите” изразиха бурно недоволството си. Последваха още жълти картони, и сблъсъци между играчите, но освен една греда, ударена от Дока, нищо футболно не се случи оттук до края на срещата.