Съвместна публикация на в-к Стандарт и gong.bg

 

Левски падна за сефте този сезон, Черно море вкара гол през 2007-ма година, Локо (Сф) посегна към титлата, а ЦСКА вече демонстрира стабилност. С това обаче 19-ият кръг в "А" група съвсем не се изчерпва. Локо (Пд) съжали Ботев и го би само с два гола, смениха треньора на Берое, а Родопа и "Екс-Конелиано" направиха генералната си репетиция за "Б" група. Е, наистина, толкова много събития накуп рядко се случват в един кръг. Който отгоре на всичко още не е завършил, но Литекс и Славия играят чак на 4 април.


Чели ли сте историята за Робинзон Крузо? Ако не, шампионите ще ви я разкажат. Изхвърлени от корабокрушението "Шампионска лига", "сините" попаднаха на своя самотен остров на върха в класирането. В началото на втория полусезон техният основен конкурент даде всичко от себе си, за да очертае още повече изолацията на Левски.


Стоилов, Сираков и играчите съвсем се улисаха в мита за собствената си непобедимост, подхранван от показни наказателни акции с двуцифрени резултати. Слабата като продукция визита във Варна не направи впечатление на никого. Почти никой не се осмели да раздразни лъва, като посочи, че не всичко е както трябва да бъде. И той пак заспа своя протяжен, спокоен сън. Връщайки се на героя на Дефо, изведнъж в ролята на Петкан, но не от дебрите на джунглата, а от все още заснежените рилски баири, изскочиха цяла плеяда "самоковски воини", които взеха синия скалп. Но вече явно до кости напоени с европейско самосъзнание, от лагера на шампионите се прехласнаха от добрата игра, демонстрирана от футболистите. Не споря, явно така им е казала психоложката. Това, че Левски загуби, е най-нормалното нещо на планетата и признак, че в това първенство все пак може да се случи нещо интересно. Да има бясна надпревара, да има многократна смяна на караула, да има драми и сълзи, а защо не накрая да изскочи дебнещият в храсталаците (или в депото си) Локомотив?


След две трети от шампионата има трима кандидати за злато. И този факт е достатъчен. Все още не вярвам в добрия край за Локо (Сф), но интригата в момента оправдава тима от "Надежда". Тактиката "умрялата лисица" засега върши работа но срещу заклещените в схватка грандове, трудно ще бъде пробутана.


Този коментар не започва с ЦСКА, което би трябвало да ви навежда на мисълта, че в Борисовата градина цари период на сравнително спокойствие. Двете поредни победи за няколко дни, плюс "самоковския подарък", докараха слънцето над "Армията". Името на Стойчо Младенов като че ли стресна не само своите, но и съперниците. С много проблеми в състава ЦСКА успя на традиционно трудния терен във Варна. Нещата отново са в ръцете на "червените". Те пак тръгват на поход към челното място, макар и без Велизар Димитров. Играчите на Литекс контузиха армейската "осмица" ей така, между другото, въпреки че в близкото минало за подобни неща, неизбежна част от футболната игра, ставахме свидетели на грозни, расистски кампании против даден играч, позволил си да контузи съперник.


Черно море оцеля, Ясен Петров също, но не и колегата му от Берое. "Моряците", чиито хикс на "Българска армия" бе на път да им изяде главата, вкараха гол след незапомнена голова суша, застрашила дори климатичните рекорди на Сахара. Дано само след геройското 1:0, в съблекалнята на Черно море не доставят нов аквариум, този път със зелени гущери например. Подобен начин на празнуване, след успешен мач, явно не носи успех. Не дотам коректното присъствие на Ераносян на трибуните на "Тича" се оказа треньорска рокада с предизвестен край. От него и Берое сега зависят доста неща в първенството и турнира за купата. Левски и ЦСКА (на два пъти) гостуват в Стара Загора - ние всички много добре знаем какво понякога се случва там.


Пловдивското дерби този път не блесна. Причината - просто Локомотив бе далеч по-добрият тим. Ботев се измъкна по терлици от "Лаута" и е принуден да дебне за по-добри времена. "Смърфовете" пък твърдо няма да изпаднат, както се пророкуваше през зимата от лоши специалисти в занаята.


Първата пауза в шампионата е факт - предстои нов мач на "А" отбора по пътя на Евро 2008. Този кръг бе от добрите. И то не само през "червените футболни очила". Върнете се отново на първото изречение. Нещо, което е добре и за националния отбор, макар той да продължава да разчита повече на легионерите. За добро или за лошо - с кръгове като изминалия, с подобна "А" група, те ще стават все повече и повече. Защото Евро 2008 наближава. Иска ми се да вдигнем летвата от Евро 2004. Изминалата футболна седмица в България допринесе със своя скромен милиметър за тази цел.