Търсим очарователни учителки по български език за чужденци - подобни обяви вероятно ще бъдат на мода в повечето ни футболни клубове. Разбира се, съществуват и известни условия за кандидатките, като да речем – възраст: до 25 години, езикови умения. Особено ще се котират мераклийките с френски и отлична комуникация, очаква ги и работа с млади и физически подготвени хора.

Левски прави небивала селекция в сравнение с последните години. Стоилов ще води почти интернационален тим. Нещо като един италиански отбор (всички прилики и разлики с Интер са напълно умишлени). За съжаление единствената прилика е, че и двата клуба са актуални шампиони. Всички други показатели са в полза на „нерадзурите”.

На „Герена” си взеха двама и пробват още толкова нови. Пристигна бленуваният Тасевски. По нелепо стечение на обстоятелствата го броим за чужденец – той няма нужда от учителка. Македонецът би трябвало да притесни част от асовете в състава на Стоилов.

И докато Тасевски е чужденец, но не съвсем, мароканецът Бензукан ще види зор с българския. Младежкият национал на Мароко изглежда адаптивен, но езиковата бариера е проблем. Да му мисли преводачът. Една учителка по български може да свърши добра работа. Бензукан привлече дамските погледи на стадион „Георги Аспарухов” още при пристигането си.

В пробната пръв се намърда Елтон. Като ще взимаш чужденци, грехота е да няма бразилец. На този етап, почитателят на Адриано гледа стреснато и се старае. Визитката му не спира дъха, но нека дерзае, може и да му върже.

От днес тестерът ще трябва да следи и състоянието на Лоран Льороа. Французите се запалиха по А група, след фурора на Седрик Бардон. Изобщо сънародниците на Зидан се представят добре още от времето на Кайе и Кое.

Кралят, както се превежда буквално името му, заложи на сериозен жокер - обади се на приятел. Аверът на Бардон е играл в силни тимове като ПСЖ и Бордо. Някой ще попита, защо е на проби? Отговорът се крие в статистиката му. Льороа в последните години вкарва само на най-големите празници. Или когато рита с приятели в махалата.

Какво ще излезе от тези футболисти, времето ще покаже. Като цяло в Левски напипаха ваксата с легионерите. „Чужденците вдигат класата ни, те са с огромен принос за успехите”, думите са на Наско Сираков, отпреди няколко месеца.

Принципно са смятани за наемници, но в конкретния случай /Левски на Стоилов/ май не е така.

Вагнер е странен. Бразилец, пък си кара ваканцията в любимата си Варна.

Ричард обича да тича. Това пасва и с намеренията на треньорите му. Не е лошо да се придвижва по този начин и в София. Хем на Гергьовден нигериецът може да се почерпи, без да окупира първите страници на вестниците.

Томашич и Бардон са сред хитовете в последните години. Животът в София им хареса, като на бясно куче тоягата.

Естествено в Левски има чуждестранни грешки като Диано. Или каръци като Джайеоба, който прекара година и малко в бокса /фитнеса на Герена/.

Този трансферен прозорец показа, че България е атрактивна за чужденците, както никога досега. В ЦСКА момчетата от чужбина вече са почти мнозинство. В Литекс - с лопата да ги ринеш. Има ги в Сандански, Беласица, Спартак Варна и т.н. Европейски съюз! Или както е казал класикът: къде отиваш ти може би? В България едва ли не!