Шампионът на България Левски ще влезе през лятото в новосформираната Европейска клубна асоциация (ЕКА), наследник на Г-14.

Новата организация бе основана късно в понеделник вечерта от16 клуба - Реал Мадрид, Барселона, Милан, Ювентус, Олимпик Лион, Глазгоу Рейнджърс, Манчестър Юнайтед, Челси, Байерн Мюнхен, Аякс, Порто, Олимпиакос, Андерлехт, Биркиркара, Динамо Загреб и ФК Копенхаген, съобщава БТА.

До лятото тя ще бъде ръководена временно от Карл-Хайнц Румениге (Байерн Мюнхен). Останалите членове на Изпълнителния комитет са Жоан Лапорта (Барселона) - вицепрезидент, Умберто Гандини (Милан), Мартен Фонтейн (Аякс) и Жан-Мишел Ола (Олимпик Лион).

След финалите на Евро'2008 ще има избори за ръководни органи и ще бъдат утвърдени новите членове. Тогава Европейската клубна асоциация ще бъде допълнена до 103 клуба от всичките 53 страни-членки на УЕФА.

Структурата на ЕКА ще бъде на квотен принцип. Първите три страни от клубната ранглиста на УЕФА ще бъдат представени от по 5 отбора, от 4-о до 6-о - с 4, от 7-о - до 15-о - с 3, от 16-о до 26-о с 2 и от 27-о до 53-о - с 1.

В момента България е на 17-о място и има право да две квоти. Едната със сигурност е за шампиона Левски, а вторият представител на страната ни ще бъде избран между ЦСКА и Литекс.