Левски ще поиска от БФС да отнесе казуса с решението на Спортно-техническата комисия за анулирането на резултатите на Литекс до Спортния арбитражен съд в Лозана. За да се стигне до становище от Швейцария, Футболният съюз трябва да подпише специално споразумение за това. 

"Сините" имаха днес съвместно заседание на Управителния и Надзорния си съвет, в което са стигнали до това становище. Столичани са готови да поемат всички разноски по евентуално дело и се надяват от БФС да проявят готовност за решаване на казуса в Лозана. 

"ПФК Левски смята, че решението на СТК на БФС за анулирането на резултатите на Литекс е неправомерно и осигурява по неспортен ред предимство на определени клубове и води до финансови загуби за Левски." 

"В тази връзка ще се поиска арбитражно споразумение между Левски и БФС, за да се отнесе спорът пред Спортния съд в Лозана", гласи официалната позиция на клуба. Тя беше допълнена от председателят на Управителния съвет на "сините" Иво Тонев:

"Ние бяхме заявили още след предното заседание, че ако се стигне до анулиране на резултатите, ще обжалваме. Видяхте къде смятаме да се обърнем. В Лозана институцията е независима и може да реши проблема." 

"Не съм юрист, ангажирали сме такива, които работят по казуса. Засега важното е, че ако БФС не се съгласи да подпише такова споразумение, ние не можем да отидем в Лозана. Затова е важно да го направят. Ние сме готови да покрием всички разноски по това дело", сподели Тонев и после беше допълнен от председателя на НКП Степан Хиндлиян: "Ако БФС не подпише споразумението, означава че са гузни и притеснени. Смятаме, че ако БФС подпише споразумението, казусът може да бъде решен бързо."

Той сподели отново и позицията на клуба за поисканите оставки на хората от комисиите в БФС и на управниците на родния футбол. Според него, "сините" няма да тръгнат да организират нови конгреси и да овладяват съюза, а просто имат принципна позиция. 

"Трябва ли да повтарям всяка седмица позицията си за оставките на хората в комисиите? Това е въпрос на чест!Само ще кажа, защото през последните седмици много хора си шушукат за това, че никой от Левски няма да се занимава с конгреси и не иска да овладява и ръководи БФС."

"Нито аз, нито някой колега от клуба искаме да отидем на техните места - няма такова нещо. Искаме оставките на тези хора, защото за мен това е въпрос на морал и чест. Ние няма да се занимаваме повече с нещо друго по това време." 

"Не контактуваме и нямаме желание да контактуваме с тях. Наско Сираков имаше интересно изказване, че първенството не трябва да се решава по стаичките и това му прави чест. Той е един от малкото хора, които са добри футболисти и дорби ръководители."

"Нямаме намерение да се оправдаваме с нещо такова, предстоят ни два мача с Лудогорец. Ако ни бият те - заслужават да са шампиони и обратното важи. Левски проявява достатъчно голям респект към всички клубове, така ще бъде и за в бъдеще", сподели още Тонев.

Накрая той говори и по темата за идеята на БФС да създаде Суперлига, в която да участват и изхвърлените в последните месеци от елита тимове на Локомотив София, ЦСКА и Литекс. Според него, няма лошо в подобна идея, но всичко трябва да е с равни правила.

"Идеята за Суперлигата ще я коментирам така - не знам кой с кого и кога го е говорил това нещо. Ние като клуб сме "за" това А група да е максимално силна. Футболната география на България беше силно стеснена, а сега останаха само 9 отбора, което е позор."

"Искаме всички силни отбори - Литекс, ЦСКА, Локомотив София, Етър и много други да са силни, за да се ражда качество. Ние сме "за" А група да е силна и да е с толкова отбори, с колкото прецени БФС."

"Най-важното, ще продължим да настояваме като клуб всички отбори да са поставени при равни условия при лицензирането - терени, заплати, стадиони. Т.е. условията, които предлагаме ние, да се предлагат от всички. Който отговаря на тях - ок, който не - да си мисли на колко километра да играе и това е. За финансите е същото. Ако не е, да си мислят за правилата, а не да се чудят как да ги нарушават, сподели Тонев.