След столичното дерби в миналия кръг, Левски постигна втора поредна и изключително важна победа в А група. Берое си тръгна победен от „Герена“ с 0:2 в 9-ия кръг на първенството и това изведе „сините“ до третото място във временното класиране с пасив от 3 точки спрямо лидерите Литекс и Лудогорец.

Владимир Гаджев ознаменува първия си мач след новия договор с гол през първото полувреме, а срещу останалите с 10 души старозагорци Роман Прохазка подсигури победата с гол в края.

„Сините“ рано в мача показаха, че са далеч от мисълта за предпазливо начало и набързо спечелиха преимущество в централната зона. Това принуди заралии да се приберат компактно в половината си и да търсят шансове за контраатака, които обаче рядко бяха оползотворявани качествено.

Радослав Цонев в 15-ата минута беше първият, който отправи точен шут към една от двете врати. Младокът в редиците на Левски получи шанс след добро взаимодействие между Владимир Гаджев и Ромен Прохазка пред дъгата. Топката му бе извадена пред границата на наказателното поле, но шутът попадна право в ръцете на Благой Макенджиев.

Само две минутки по-късно Мигел Бедоя не можа да извлече максимума от изсипана топка в наказателното поле на Берое. Испанецът се шмугна между централните бранители, които опитваха да гардират кълбото за вратаря. Сантиметри го разделиха от това да отправи шут към вратата, който щеше да се случи на 3-4 метра от голлинията.

Напористата игра на „сините“ се увенча с успех в 25-ата минута, когато и серия неумели намеси на защитниците в зелено-бели екипи също изигра роля. Прохазка успя да създаде напрежение и последва пас наляво в пеналта за Цонев. Той опита да извади топката към точката на дузпата, където Том пробва да изчисти, ала направо сервира топката за Гаджев пред незащитената врата – 1:0.

Последваха няколко много силни минути за домакините, които извършиха няколко обещаващи атаки по двата фланга, но без да се стигне до по-сериозна ситуация.

Такава имаше в 35-ата минута, когато Цонев очевидно направи заучено изпълнение на пряк свободен удар. От левия фланг младокът прати топката към далечната греда, където сам беше Макс Карнер. Централният бранител трябваше да отправи акробатичен шут от остър ъгъл. В крайна сметка се получи нещо като остро центриране, а Иво Иванов изчисти в корнер.

Втората част като нищо можеше да стартира с нов гол за Левски, след като в 47-ата минута грешка на Берое при градежа на атаката доведе до контраатака отдясно. Гаджев потърси с пас нахлуващия на скорост в пеналта Диаби, но топката го подмина и стигна до Цонев зад точката на дузпата. Младокът я нагласи на десния крак, ала стреля слабо в ръцете на вратаря.

Малко по-късно дойдоха и лоши новини за наставника на „сините“ Стойчо Стоев. Диаби по всяка вероятност скъса мускул, докато гонеше една топка. Нападателят в крайна сметка бе изнесен на носилка, а дебют на негово място направи Линел Китамбала.

Берое постепенно показа, че може да се надиграва с Левски и започна да атакува по-добре. В 65-ата минута старозагорци бяха близо до гола, след като Неманя Милисавлевич изненада защитата на столичани с високо подаване в дълбочина за Делев. Последният изскочи сам срещу вратаря, но Йоргачевич скъси навреме дистанцията и парира удара му.

Устремът на Берое бе охладен в 73-ата минута, малко след като Петър Хубчев извърши и третата си смяна. Капитанът на гостите Иво Иванов влезе тежко в краката на Бедоя и съдията Станислав Тодоров не се поколеба да му вдигне втори жълт и респективно червен картон.

Девет минути преди края Левски можеше да убие всякаква интрига благодарение работата на Мигел Бедоя. Той показа настойчивост и отмъкна топката от Милисавлевич в половината на противника. Последва пробив отляво и хубав пас зад точката на дузпата. Там обаче доста конфузно Прохазка и Китамбала не се разбраха кой да стреля и опасността отмина.

В последните минути Берое хвърли всичките си усилия в атака и това позволи на домакините да стигнат до втори гол в 89-ата минута. Контраатаката започна след лошо изпълнен фаул от заралии, а Прохазка направи супер пробив отдясно, завършил с навременен пас към Бедоя. Испанецът се озова сам срещу Макенджиев, който изби удара му, но Прохазка дотича и направи мощна добавка в празната врата.

Така „сините“ събраха 15 точки в актива си, докато серията на Берое без загуба в София приключи на кота 8 мача. Тимът на Петър Хубчев се смъкна до 5-ата позиция с 14 точки.

ЛЕВСКИ – БЕРОЕ 2:0

1:0 Владимир Гаджев 25'

2:0 Роман Прохазка 89'

Левски (4-2-3-1): Боян Йоргачевич – Живко Миланов, Максимилиан Карнер, Аймен Белаид, Веселин Минев /к/ - Георги Костадинов, Мигел Бедоя – Роман Прохазка, Владимир Гаджев, Радослав Цонев – Умар Диаби (51' - Линел Китамбала)

Старши треньор: Стойчо Стоев

Берое (4-2-3-1): Благой Макенджиев – Венцислав Василев, Иво Иванов /к/, Георги Динков, Веселин Пенев – Евертон Джилио-Том, Игор Джоман – Неманя Милисавлевич, Спас Делев, Стивън Петков (47' - Елиаш) – Исмаил Иса (70' - Георги Божилов)

Старши треньор: Петър Хубчев

Главен съдия: Станислав Тодоров