Левски спечели Суперкупата на България „Еврофутбол”, записвайки хеттрик този сезон, след шампионската титла и купата на страната. „Сините” победиха Литекс с 2:1 след продължения в един не много добър мач. Редовното време завърши 1:1. Седрик Бардон откри резултата за тима на Станимир Стоилов в 13-та минута. Секунди преди края на редовното време Бето изравни за Литекс. Екундайо Джайеоба донесе Суперкупата на Левски с гол в 109-та минута.

Двубоят, с който се открива футболният сезон у нас, се игра на Националния стадион „Васил Левски”.

Старши треньорът на шампионите и носителите на купата Станимир Стоилов пусна в игра Георги Петков, Живко Миланов, Игор Томашич, Шахиб Бензукан, Лусио Вагнер, Ричард Еромоигбе, Дарко Тасевски, Седрик Бардон, Димитър Телкийски (кап), Христо Йовов и Валери Домовчийски.

Наставникът на Литекс Ферарио Спасов пък заложи на Тодор Тодоров, Роберт Попов (кап), Пламен Николов, Седрик Юрас, Михаил Венков, Станислав Манолев, Фабиен Бударен, Сандриньо, Петър Златинов, Ивелин Попов и Бето Да Силва.

Още в 40-та секунда на мача Литекс имаше възможността да открие. Бето пусна хитър пас към Сандриньо, той изскочи сам срещу Георги Петков, но синият страж парира удара му. Минута след това ситуацията се повтори – този път сам срещу вратаря на Левски излезе Ивелин Попов, но отново Петков показа класата си, отбивайки силния удар на капитана на младежкия национален отбор.

След първоначалната буря пред вратата на „сините” нещата на терена се успокоиха. В 10-та минута Христо Йовов откровено падна за дузпа, но главният съдия Христо Ристосков не се хвана на артистичния му плонж.

13-та минута се оказа фатална за Литекс. Без положение до този момент стигнаха до гол във вратата на „оранжевите”. Капитанът на „сините” Телкийски центрира от корнер отляво на вратата на Тодоров, кълбото премина през цялото наказателно поле където непокрития Бардон я посрещна от въздуха и с не много силен удар я изпрати във вратата на ловешкия тим.

Четири минути по-късно Ферарио Спасов извърши първата си смяна. Терена напусна получилия контузия Петър Златинов, а на неговото място се появи бразилецът Карлос Томе.

В 22-та минута дойде първата добра атака на Левски. Голмайсторът Седрик Бардон шутира над гредата след пас на Домовчийски. В 28-та минута отново Ивелин Попов бе оставен непокрит в наказателното поле на Левски, но ударът му излезе в аут. Веднага след това Венков центрира отляво, Бето стреля с глава, но Георги Петков закова топката в ръцете си.

В 31-та минута Йовов изведе Домовчийски сам срещу вратаря на Литекс, но младата звезда се засуети и Роберт Попов изчисти топката пред крака му.

В 39-та минута ловчанлии стигнаха до корнер отдясно на вратата на Петков. След центрирането на Томе, вратарят на Левски се размина с кълбото, но за негов късмет то не достигна до футболист с оранжев екип.

До края на първата част играта се водеше основно в центъра без да се стига до някакви сериозни опасности пред двете врати. Като цяло по-добро първо полувреме за Литекс, но „сините” се оттеглиха на почивка с гол преднина.

Второто полувреме започна без промени в съставите на двата отбора. В 49-та минута Христо Ристосков показа първия жълт картон в мача. Той бе за френския бранител на Литекс Седрик Юрас. Новото попълнение на ловчанлии спря непозволено откъсващия се Валери Домовчийски. В 52-та минута централният нападател на Левски получи идеален пас от Йовов в наказателното поле, но не успя да овладее.

Минута по-късно Ристосков отсъди пряк свободен удар за Левски за нарушение на Юрас срещу Ричард. Шутът на Йовов от 20 метра мина над гредата на вратата на Литекс.

От началото на второто полувреме Левски показва много по-добра продукция от това, което демонстрира през първата част. В 56-та минута Бардон центрира отляво, Домовчийски стреля с глава и топката премина на сантиметри над вратата. Две минути по-късно ловчанлии създадоха първото си положение през втората част – Томе центрира отляво Бето направи хубава задна ножица, но след ударът му от 12 метра топката попадна в ръцете на Георги Петков.

В 60-та минута Станимир Стоилов извърши първата си смяна – излезе Домовчийски, на неговото място влезе Екундайо Джайеоба. Четири минути по-късно Мъри извади Дарко Тасевски, като вкара вместо него Мирослав Иванов.

В 69-та минута отново Левски създаде опасност пред вратата на Литекс. Бардон проби отляво, стигна до аут линията, прострелното му центриране не бе засечено от негов съотборник.

В 71-та минута наставникът на Литекс Ферарио Спасов реши да усили сериозно атаката си вкарвайки в игра тарана Крум Бибишков вместо Ивелин Попов. Само две минути по-късно нападателят получи много хубав пас от Бето излезе сам срещу Георги Петков, но би слабо и право в ръцете му.

В 76-та минута реферът Ристосков спести втори жълт и респективно червен картон на французина Седрик Юрас, който фаулира грубо Джайеоба. Ударът на Бардон от фаула обаче попадна право в стената от оранжеви играчи.

12 минути преди края на редовните 90 Стоилов извърши последната си смяна пускайки Георги Сърмов на мястото на Христо Йовов.

В 80-та минута Литекс пропусна поредната си възможност да възстанови равенството. Томе центрира от корнер отляво на вратата на Левски, Джайеоба не успя да изчисти по най-добрия начин, топката бе посрещната от воле от Бударен. Шутът му от границата на наказателното поле обаче не намери очертанията на вратата.

В последните минути на мача Томашич засече с глава центриране на Телкийски от пряк свободен удар, топката профуча край десния стълб на вратата на Литекс.

В последната минута от даденото двуминутно продължение Литекс изравни и вкара двубоя в продължения. Томе центрира отляво топката попадна в Манолев отдясно, той стреля силно и Бето с пета вкара за 1:1 от 5 метра.

Секунди след гола Ристосков даде край на редовното време.

Първото продължение започна с корнер пред вратата на Литекс, отбраната на ловчанлии обаче се справи със ситуацията. Играчите на Феро отговориха със скоростна контра - Бибишков пусна към бето, но голмайсторът за „оранжевите” засуети и не успя да нанесе удар по посока на вратата на Гошо Петков.

Веднага след това Бардон влезе в наказателното поле на Литекс, но не успя да продължи атаката на „сините”. Веднага след това Венков проби отляво за Литекс центрира много хубаво, Бибишков стреля в глава, кълбото премина на сантименриот десния стълб на вратата на Петков.

За да бъде шоуто пълно двата отбора намериха време и да се сбият в средата на първото продължение. Най-дейни бяха Миланов и Телкийски от Левски и Томе от литекс. Ристосков излезе от ситуацията показвайки жълти картони за капитана на „сините” и за бразилеца от ловешкия тим.

В края на първото продължение Ферарио Спасов извърши и последната си смяна – в игра се появи Иван Бандаловски на мястото на Станислав Манолев. Веднага след това десният халф бе фаулиран от Ричард, за което нигериеца получи жълт картон. В 104-та минута Томашич за малко да си отбележи куриозен автогол. Хърватинът с български паспорт опита да изчисти топката, като тя за малко не влезе в мрежата на слисания Петков.

Въпреки интересните моменти през първото продължение резултатът остана 1:1.

Първата атака през второто продължение се оказа голова за Левски. В 109-та минута Джайеоба наказа груба грешка на Пламен Николов и вратаря Тодор Тодоров. Нигериецът се извъртя точно на границата на наказателното поле и пусна кълбото покрай излезлия да го пресрещне „оранжев” страж - 2:1 за Левски.

И през второто продължение двата тима пробваха да изпробват силата на юмруците си. Нещата се укротиха след минутка, като отново Ристосков не показа картони.

Литекс изпусна уникална възможност да изравни две минути преди края на продължението. След силно хвърлен тъч, Бето продължи с глава към Томе, той също стреля с глава, Георги Петков обаче се разтегна и изби в корнер.

Това бе и последната голова опасност в мача. След шампионската титла и Купата на България, Левски сложи във витрината си и Суперкупата на България „Еврофутбол”.