Съвместна публикация на вестник Стандарт и gong.bg.

Шампионите най-сетне защитиха званието си и биха зрелищно Черно море с 4:0. Всъщност "сините" се освободиха от три кошмара едновременно. Най-напред някакво страшилище, идващо от виетнамското ли беше или монголското първенство, постоя няколко дни на "Герена", игра мач, вкара гол. Преди това на първата тренировка падна по дупе, а някои смели левскарски мечти вече рисуваха в съзнанието си как така нареченият Кошмар е героят на 14-ия кръг. В крайна сметка някой буден мозък в Левски реши да не се излагат и отпратиха първия кошмар за миналата седмица.

Вторият бе свързан с едва първата среща от първенството, която Левски изигра пред свои фенове. Кошмарната и тягостна тишина по трибуните вече е зад гърба на отбора. А третият съпътстващ от началото на официалния сезон играчите в синьо кошмар бе наречен голова импотентност.

Е, сега след четворката на "моряците" се диша по-спокойно. Вярно е, че тимът на Стоилов още няма победа над отбор от първата половина на таблицата, но на фона на няколкото нулеви мача, този влиза в графата "голеада". Доброто стечение на обстоятелствата се допълва и от факта, че от раз шампионите изкачиха цели три места в класирането, а имаха и привилегията да бъдат лидери за един ден. Каква криза, какви пет лева би запитал някой?

И чакам поредното сравнение от колеги, които посочват за пример Челси, Лион, Интер, Ливърпул... Ами да, Левски е като "летящ ескадрон" в сравнение с тези еврограндове. Криза няма - точка!
ЦСКА и Локомотив (Сф) донякъде оправдаха понятието "дерби", макар за кой ли път "железничарите" да изглеждаха като убити от работа бачкатори от БДЖ-то, ставащи по тъмно за смяна, невзели отпуска от четири години и със забавени заплати. За броени дни Локо (Сф) падна на два пъти с 1:3 на ст. "Българска армия", като и на двата фронта внесе смут във високо акламираните си амбиции.

И докато срещу Силвен Вилтор, макар и пред пенсионна футболна възраст е трудничко, то срещу "армейците", които все още сработват нов състав, играчите на Грозданов пробваха с една (1) реална голова атака да вземат точки в Борисовата градина. Ами, не става. Все едно да влезеш с пет лева в голям супермаркет и да искаш да напълниш хладилника за една седмица време. Или с десет литра бензин да стигнеш от София до морето. Със сигурност някъде около Ябланица ще закъсаш. Цяло полувреме плюс няколко минути още гостите бяха с човек повече на терена, но именно тогава получиха нови два гола от ЦСКА. Никакъв опит дори за стихиен натиск към края на двубоя.

Антон Генов направи почти сполучлив опит да изтърве мача, след като допусна ситуация, която промени изцяло събитията на терена. По думите на победителите обаче именно червеният картон на Хосе Гарсес ги е амбицирал допълнително за успеха. "Армейците" продължават да вървят по възходяща линия, въпреки евроучастието си три дни по-рано и дългия път от Франция до дома. Освен това в намален състав издържаха физически до последната минута.

Неи вече има седем гола през този сезон - още толкова и си е избил парите. Стойчо Младенов започва да се чувства като баровец, който може да си позволи лукса да пусне дебютант в лицето на Машадо, който от своя страна в самото начало на кариерата си в ЦСКА започва с асистенция и играе на ниво целия мач. След всичко това, макар и с ден по-късно съвсем логично ЦСКА пак е на първото място в класирането.

Ферарио Спасов каза след 4:1 над Видима, че с подобна игра ще победят всеки противник. Само не стана ясно дали това важи за реванша с Хамбургер след седмица. Но е хубаво, когато има ентусиазъм. Няма как почти градското мачле с Видима да ни убеди, че "оранжевите" са набрали някаква страховита инерция.

От друга страна, отбор като Пирин продължава да трупа симпатии, като след естествения домакински крах срещу лидера ЦСКА намери сили да прекърши със сигурност страхотния мерак на амбициозен типаж като Ераносян да запише дебютна домакинска победа. Както и да го въртим, Пирин е нагоре в таблицата, като разликата между него и Левски е толкова малка, колкото между най-високите точки на Пирин и Рила.

Херо живна, Марек и Ботев също, а Берое пак падна, като там с нетърпение поне до десетия кръг очакваме да отбележат втория си гол. Всъщност, за какво им е?