Левски може да получи нов шанс за атака на групите в Шампионската лига, ако спечели титлата в България. Въпреки опасенията, че тази година „сините” няма да са поставени в решителния трети предварителен кръг, изчисленията показват друго. А именно, че Левски е на крачка от попадането в по-силната урна при жребия. Вече е абсолютно сигурно, че 15 от участниците в тази фаза на състезанието ще имат по-нисък коефициент от Левски. Това са 4 отбора, идващи от втория кръг, Генк, Динамо Загреб, Цървена Звезда, АЕК, Розенборг, Копенхаген, Спартак Москва, Динамо Букурещ, единият представител на Турция и двата участника от Чехия. Така остава едно единствено условие - в третия предварителен кръг да влезе още само един отбор с по-слаб коефициент от Левски.

Вариантите за това са няколко,като ще разгледаме само тези,които са с голяма вероятност да се случат. Първо поглеждаме към комшиите - в Турция води Фенербахче, с по-нисък коефициент от Левски, втори е Бешикташ - с по-висок, а трети Галатасарай - с по-нисък. Разликата между втория и третия е 3 точки. Ако Галатасарай ги стопи, е добре за „сините”. В Румъния положението е подобно - Стяуа е втори, с по-висок коефициент, на две точки пред Клуж, който е с по-нисък. Друг вариант за участник с по-лош рейтинг от Левски може да дойде от Франция - там такива отбори са Сошо, Рен и Тулуза. Ако някои от тях измести Ланс от третото място - добре дошло за „сините”. Шансове идват и от Холандия - там за втория участник в Шампионската лига ще се играят плейофи - за Левски е добре да ги спечелят Хееренвеен или Твенте, а не Аякс или АЗ Алкмар.

Все пак твърде е вероятно нито един от тези варианти да не се случи. Остава обаче един почти сигурен - Швейцария. Поради факта, че носител на купата в Шампионската лига ще е Ливърпул или Милан, които по принцип трябва да са именно в този кръг, неговото място в третия предварителен кръг ще бъде заето от първенеца на тази страна. След вчерашните мачове там Цюрих води с три точки пред Базел, а точно това е оптимистичния вариант за Левски, защото Цюрих е с по-нисък коефициент от „сините”, а Базел-с по-висок. Остават четири кръга до края на първенството там, а и двата претендента играят с тима на напускащия вече Балъков - Грасхопър. Така Бала може да направи услуга на Левски, преди да си тръгне от Швейцария.

Шансовете на Левски да е поставен в третия предварителен кръг на Шампионската лига, както се вижда, са повече от добри. Има обаче още две условия - Левски да спечели титлата в България и да преодолее втория предварителен кръг.