Странни са пътищата футболни...

Шампионът Левски дръпна с две точки пред два от претендентите за титлата още след първия кръг. Ей така, докато някои се опитват да сринат и закрият „синия” клуб, само защото си е позволил да „попречи” на България с отпадането си от Тампере да атакува групите на Шампионската лига с два отбора.

Като че ли друг клуб е допринесъл повече за точковия актив.

Левски е трън в очите на много, а успехите му докарват до лудост всички, които не харесват „сините”.

Стигна се дотам , че шампионите едва ли не са си поръчали хикса в Ловеч. Много рев и плач откъм Покрития мост, за да се оправдае милионна селекция, която не убеди, че ще мачка наред. И се започна с оправдания от чужбина, та до БФС. И за капак, един треньор забрани на Левски и другите отбори да стават шампиони това първенство, защото първенецът се знаел, а другите трябвало да се наредят след него. Кой му е казал и как ще става отборът му шампион, не се разбра. Може би като се призовава да не се играе грубо срещу Велизар, но на него му е позволено да е груб. Или като се плаши БФС с искане на оставки.

Левски няма право да е шампион. Защото някои видяха, че „Вихрен изпуска Левски”, нищо, че и треньорът Руи Диаш призна „синьото” превъзходство. Ами какво трябва да внуши заглавие от сорта „Продължават да дават дузпи за Левски”. Нищо, че бе стопроцентова и не бе вкарана от Бардон.

„Сините” се борят и със самите себе си. Опитват се с много воля да излязат от ямата, в която влязоха след 7-и август. Защото отписаха футболисти като Йовов и Телкийски, а те са настоящи национали. Едва ли Топузаков, Томашич и Вагнер не искат да побеждават и да печелят още титли. Много лесно бяха зачеркнати и другите футболисти, а някои от тях тепърва ще са победители.

Левски не трябва да е шампион. Какво като има публика, която дава разликата между шампионите и другите отбори. Тя е в Европа и го показа в края на мача с финландците. Тя прие наказанието на „сините” от два мача пред празни трибуни. Чакаме да видим дали БФС ще накаже и други от водещите отбори при идентични ситуации. Едва ли.

Левски се бори за собственото си бъдеще. Сам и без помощ отвън. БФС прати покана за Ст. Ангелов в Енерги, нищо че тогава още не бе присъден на немците. Между другото, Батков трябва да влага повече усилия не в случая с Пелето, а да купи класен нападател. Но не след време, а сега.

И накрая, какво като Левски не стане шампион? Ще се успокои ли футболна България? Ще мирясат ли знайни и незнайни футболни корифеи? Видях доволните физиономии на колеги след „водката Тампере”. Та те така искрено не са били щастливи. Какво ли щеше да се изпише, ако „сините” бяха сътворили гафа на Литекс?

Ами, ако Левски вземе, че намери себе си и стане за трети пореден път шампион на България. Тогава какво?