Левски нахлу в поредната си важна и трудна серия от началото на сезона. Дали „сините” ще се справят подобаващо с Лил и Литекс, предстои да разберем. Разбира се, едното е много трудна работа, а гостуването в Ловеч пък е важна задача.

„Песовете” от Лил са сложен тест за Ясен, Гонзо, Дембеле и останалите. Класен тим, който в последните години се лута между групите на Шампионската лига и Лига Европа. Руди Гарсия си има някой и друг френски национал, а атакуващите му футболисти изглеждат страшни. Мисията изглежда почти непосилна. Левски обаче е длъжен да се пробва. Ако съумее да укроти така наречените „песове”, работата в Лига Европа може да стане дебела.

Левски заминава за Франция без излишни чупки, както беше по пътя за Лисабон. Няма очаквания, няма мечти. Спортинг задраска с пет черти фантазиите на най-големите оптимисти сред феновете. Сега изглежда по-логично „сините” да са на вълна - как да пречат на Лил, който ще атакува? Как да бъдат хитри и да се надяват на задължителната ударна доза късмет срещу подобен род тимове.

През уикенда Лил падна от Лион с 1:3 и треньорът им взе, че се нервира. Руди Гарсия почна да говори за коледни подаръци и пръчки. Хванаха го братята. Човекът се дразни, защото е загубил от Лион. Да му имам проблема, преди няколко месеца Реал Мадрид не падна, а отпадна от същия клуб. Именно Лион развали целия сезон на „белия балет” със всичките му звезди на куп. Ситуацията е ясна, Лил е много силен, а Левски показва познатите колебания, въпреки че е доста добър, но за „българските стандарти”.

Танцът с „песовете” ще е важен и с оглед на следващата гара по пътя на Левски. Гостуването в Ловеч е ключово за класирането през първия полусезон. В последните дни не се говори за играта на Литекс, за почерка на Любо Пенев, даже и за дузпата в Сливен, която май си беше редовна. В ефира се приказва за някакви песове. И край Осъм ще се появят кучета. Този път истински, но пък те само ще гледат кротко мача, ако стопанинът им ги заведе на стадиона. Между другото, езикът който слушаме по оста Ловеч – Овча купел хич не е приятен. Това беше забавно, ама преди 15 години.

Едно е сигурно, Литекс не е Лил. Няма същата класа, но със сигурност за „оранжевите” ще бъде прекрасно, ако Левски катастрофира във Франция. Това може да подготви почвата за домакински успех в понеделник, нещо което не попада в плановете на лидера.

Левски пък няма никакъв избор, такава му е програмата. Играе в Европа и си носи кръста, както и онези, които не успяха да се класират в групите. В такава ситуация, трябва просто да си куче. Да хапеш и ти „песовете”, иначе си обречен. Да се бориш за всеки милиметър на терена в Лил. Да гониш всяка топка. Да изпълняваш всичко, което треньорът иска. Да покажеш, че си отбор, а не да се надяваш някой от Европата да те забележи, защото си дал пас с петичка или си стрелял отдалеч.

Левски получи урок в Лисабон, както каза Ясен Петров. В Лил ще видим, дали си е написал домашното. Два урока се учат трудно, защото почваш да изоставаш с материала.

--

Бъдете с Левски в Европа! Туристическа агенция "Галера" ще направи това реалност за Вас! За повече подробности, посетете http://www.galera.bg