Шампионът Левски продължи с успешното си представяне под ръководството на Георги Иванов – Гонзо. „Сините” изиграха може би най-добрия си мач от началото на сезона и заслужено победиха с класическото 3:0 Черно море в мач от 13-тия кръг в А група. Головете за успеха на левскарите отбелязаха Жоазиньо (23’), Седрик Бардон от дузпа (28’) и Николай Димитров (74’).

Освен трите гола, Левски показа много желание за игра, висок процент точни пасове и редица красиви комбинации, които зарадваха „сините” привърженици на „Георги Аспарухов”. За първи път от началото на сезона футболистите на Гонзо доминираха играта през целия мач и не поставиха под съмнение крайния изход на срещата.

Гостите от своя страна също показаха открита игра, вместо да се затварят и да бранят равенството, и на няколко пъти бяха близо до гол във вратата на Божидар Митрев.

Пред 6 хиляди на „Герена” мачът започна с лек домакински натиск, който обаче не доведе до нищо опасно пред вратата на Илко Пиргов. „Моряците” от своя страна се отличиха с няколко груби нарушения, повечето, от които бяха дело на Атанас Борносузов.

Резултатът бе открит в 23-та минута след грешка на вратаря Пиргов, който се замота с топката и в крайна сметка я изрита в краката на Жоазиньо. От 15 метра отдясно на наказателното поле бразилецът стреля в близкия ъгъл на вратата, топката срещна горната греда, след което попадна във вратата.

Само 3 минути по-късно отново Жоазиньо бе в центъра на събитията. Бразилецът навлезе с топката в наказателното поле, където бе фаулиран от Кулибали. Съдията Александър Костадинов отсъди дузпа, която бе реализирана от Седрик Бардон.

След втория гол „сините” като че ли се поуспокоиха и на свой ред „моряците” упражниха лек натиск в половината на Левски.

В края на първата част шампионите изпуснаха страхотен шанс да решат всичко в мача с трети гол. След контраатака Седрик Бардон изведе Дарко Тасевски сам срещу Пиргов, но техничният удар на македонеца бе отразен от вратаря.

През второто полувреме двата отбора продължиха да играят във високо темпо и да редят добри комбинации пред двете врати.

Черно море обаче имаше малшанс, след като направи всичките си смени до 50-та минута заради контузии.

В 70-та минута Николай Димитров влезе в игра за Левски и само 4 минути по-късно направи преднината на своя отбор класическа. Хичо пое топката след пас на Зе Соарес и с прецизен удар от границата на наказателното поле вкара в долния ляв ъгъл на Пиргов за 3:0.

Малко след това отново той можеше да вкара четвърти гол, но от 2 метра стреля в тялото на вратаря.

Така в крайна сметка мачът завърши при резултат 3:0, който дава успокоение на „сините” преди дербито с Литекс, което ще се играе в сряда. Лошата новина за шампионите е наказанието на Георги Сърмов, който няма да вземе участие в мача заради натрупани жълти картони.

Във временното класиране Левски се изкачи на пето място с 22 точки, на 7 зад вечния съперник ЦСКА. Черно море е осми с 18.

--

Левски: - Черно море 3:0 (2:0)

1:0 Жоазиньо 1:0 (23’), 2:0 Седрик Бардон – дузпа (28’), 3:0 Николай Димитров 74’

Левски: Митрев, Миланов, Рабех, Милиев, Сърмов, Бардон, Тасевски (76’ Христов), Жоазиньо (70’ Н. Димитров), Кръстовчев, Зе Соарес (83’ Йовов) Старши треньор: Антони Здравков

Черно море: Пиргов, Домакинов, Александров, Ели Маркес, Борносузов, Георгиев (51’ Здр. Лазаров), М. Лазаров (46’ Какалов), Бачев, Илиев (к), Манолов, Петров (20’ Колибали) Старши треньор: Велизар Попов

Съдия: Александър Костадинов

Стадион „Георги Аспарухов”, 6000 зрители