Левски победи с 6:2 Литекс в последния си шампионски мач от първенството. Момчетата на Станимир Стоилов се наложиха над гостите от Ловеч в среща от 30-я кръг на А футболна група, която бе и последната за този сезон.

Само преди три дни шампионите спечелиха Купата на България, а сега успяха да направят истински спектакъл за своите фенове, след като разбиха Литекс, минути преди да получат медалите си, които заслужиха още преди кръг.

„Сините” футболисти се постараха да направят грандиозно шоу за своите привърженици не само по време на награждаването след мача, но и по време на двубоя, който не остави никакви съмнения за класата на отбора.

Първото полувреме, въпреки многото голови положения, не предвещаваше такъв край.

Гостите от Ловеч откриха резултата още в 14-та минута. Живко Желев уцели гредата от фаул от около 30 метра, но след това топката попадна в Крум Бибишков, който реализира за 1:0.

Видимото преимущество на Левски на терена се материализира едва в 45-та минута. Валери Домовчийски направи резултата 1:1 от дузпа. Реферът показа бялата точка за нарушение срещу Христо Йовов, който финтира бранител на Литекс.

До края на първата част футболистът с номер 10 от състава на „сините” пропусна своя шанс на два пъти. В 26-та минута Йовов финтира Сичеро, но топката мина на сантиметри от вратата на гостите. След това в 32-та Бижутера опита параболичен удар, но отново гредата изигра лоша шега на „сините”.

Литекс също изпусна няколко положения, освен това започна много амбицирано второто полувреме.

Още в 48-та минута Сандриньо получи топката пред наказателното поле на Левски, но я прати в ръцете на Георги Петков. Няколко секунди след това Том се възползва от грешка в отбраната на „сините”, влезе в наказателното поле, падна на тревата, но съдията не отсъди нарушение.

Стремежът на ловчанлии да поведат в резултата ги доведе до 59-та минута, когато след центриране от корнер Сичеро изведе своите напред.

Десет минути по-късно поредната добра атака за Левски завърши с гол. Мирослав Иванов бе изведен сам в наказателното поле и успя да преодолее технично Тодоров, за да реализира за 2:2. След това действията на терена се развиха главоломно.

В 72-та минута Николай Димитров центрира в наказателното поле, Даниел Боримиров спря технично на гърди и нанесе силен удар в мрежата на Литекс. Десет минути след това гостите останаха с човек по-малко на терена, след като за грубо влизане бе изгонен Станислав Генчев.

В 85-та минута шампионите доказаха защо спечелиха 13-ти дубъл. Станислав Ангелов реализира много технично от малък ъгъл за 4:2, топката се удари в гредата и влезе в мрежата на гостите.

Секунди след това Екундайо Джайеоба навлезе в наказателното поле на Литекс, финтира вратаря Тодоров и двама защитници, за да вкара за 5:2 и да накара публиката да изригне за пореден път на стадион „Георги Аспарухов”.

„Левски шампион” звучеше до последните секунди на мача, когато Даниел Боримиров довърши ловчанлии за 6:2. От границата на наказателното поле ветеранът вкара топката в мрежата на Литекс, след като майсторски излъга двама защитници на гостите.

Така с Купата на страната и шампионските медали целият отбор на Левски заедно с треньорския щаб и ръководството на клуба триумфира в България.