Левски разби Черно море и излезе на първо място в класирането преди столичното дерби между ЦСКА и Локомотив София утре. „Сините” разгромиха с 4:0 варненци на Националния стадион „Васил Левски” в мач от шестия кръг на А футболна група. Два гола за категоричния успех отбеляза Валери Домовчийски, а Николай Димитров и Димитър Телкийски се отличиха с по едно попадение.

Двубоят започна с изненада, тъй като обявеният за резерва Даниел Боримиров излезе сред първите единайсет. Ветеранът замени Ричард Еромоигбе, който получи контузия по време на загрявката преди срещата.

Шампионите на България изиграха чудесно първо полувреме, което все пак започна с териториално превъзходство на гостите. След петата минута обаче футболистите на Станимир Стоилов поеха инициативата и не я изпуснаха до края на мача. Дългата серия от атаки, наложени от „сините”, започна в 7-та минута, но Бардон прати топката в аут. Само три минути след това бе открита головата сметка на Левски в срещата. Николай Димитров изпълни прекрасно пряк свободен удар, отсъден за нарушение срещу Домовчийски, и заби топката в черноморската мрежа.

Второто попадение на шампионите падна още преди гостите да са се осъзнали след първото – в 14-та минута Телкийски получи на скорост топката от Домовчийски, стигна до границата на наказателното поле и я прати в долния десен ъгъл на противниковата врата.

В последвалите минути играчите на Левски активно нападаха съперника си, който макар и трудно успя да запази вратата си чиста до 28-та минута. Тогава чудесна многоходова комбинация с по едно докосване завърши с центриране на Телкийски отдясно, което Домовчийски превърна в гол. До края на полувремето домакините организираха постоянни атаки към Карамфил Илчев, но им липсваше късмета при завършващия удар. С пропуски се отличиха Телкийски, Домо и Вагнер. В 33-та минута бразилецът прати кълбото в аут, а в 43-та след атака, подета от Томашич, Вагнер шутира силно, но отново ударът му не попадна в очертанията на вратата.

Възпитаниците на Никола Спасов създадоха сериозна опасност пред вратата на Георги Петков пет минути преди почивката – Александър Александров-Алекс центрира от корнер, Джалма стреля силно, но прати кълбото в аут.

Единственият жълт картон в мача бе вдигнат на Масена Моке и то след края на първото полувреме. Конгоанецът влезе в спор със съдията Ахмед Ахмед и „сините” футболисти по повод на сблъсък между него и Игор Томашич секунди преди края на частта.

Шампионите диктуваха събитията и през вторите 45 минути, но отново късметът им изневери на няколко пъти. В 49-та минута отново Домовчийски застраши Илчев. Нападателят стреля много силно, но стражът зрелищно спаси.

Чудесно се отличиха Георги Сърмов и дебютантът в мъжкия отбор – Сашо Киров. Само две минути, след като се появи на терена на мястото на Дарко Тасевски, Сърмов направи уникален пропуск – халфът шутира силно извън наказателното поле, но топката разтресе гредата на черноморската врата. Малко по-късно Телкийски стреля мощно от 35 метра, Илчев с много усилия изби. Щурмът на Левски продължи, но бързо бе сломен от страничния съдия, който вдигна засада на пратилия топката в мрежата – Валери Домовчийски. Попадението на сините бе отменено.

В 66-та минута Сашо Киров замени Димитров и демонстрира обещаващи умения в оставащите до края на мача минути. Младият талант щеше да се превърне в асистент за трети гол на Левски, след като овладя топката по лявото крило, финтира Джоров, центрира към Домовчийски, който с глава стреля в аут.

Три минути преди последния съдийски сигнал Домовчийски изработи дузпа, която след това реализира сам за 4:0.

С категоричния си успех Левски напомни за себе си и със спечелените три точки се изкачи на върна в А група с 13 точки. Утре обаче предстои дербито на кръга между ЦСКА и Локомотив Сф.